Oud-minister Irene Vorrink overleden

DEN HAAG, 23 AUG. Oud-minister Irene Vorrink is woensdagavond onverwachts overleden op haar vakantieadres in Leek. Zij is 78 jaar geworden.

Vorrink was van 1973 tot 1977 voor de PvdA minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne in het kabinet-Den Uyl. Daarna was ze nog achttien maanden wethouder in Amsterdam.

Vorrink, dochter van SDAP-leider Koos Vorrink, begon haar loopbaan in de journalistiek. Na het behalen van het doctoraal rechten was ze eind jaren veertig redactrice bij het internationale persbureau Associated Press. Van 1949 tot en met 1954 werkte ze op het secretariaat van de PvdA. Daarna was ze onder meer juridisch medewerkster van het GAK en griffier van de Raden van Beroep in Utrecht en Amsterdam.

In 1969 werd ze lid van de Eerste Kamer. PvdA-leider Den Uyl vroeg haar in 1973 als minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Na haar ministerschap was Vorrink als wethouder in de hoofdstad verantwoordelijk voor openbare gezondheid, het ziekenhuiswezen, kunst, milieu en de coördinatie van emancipatiezaken.

Vorrink, die kort voor haar aantreden als wethouder enige tijd ernstig ziek was, kon het werk in 1979 fysiek niet langer opbrengen en zette een punt achter haar actieve loopbaan in de politiek.