OR van GVB stemt tegen komst Testa als directeur

AMSTERDAM, 23 AUG. De ondernemingsraad (OR) van het Amsterdamse Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) is tegen de komst van A. Testa als nieuwe directeur.

Dat is uit betrouwbare bron vernomen. Woordvoerders van de ambtenarenbond Abva/Kabo en de bond van gemeentepersoneel wilden niet ingaan op de uitslag van de betreffende stemming in de ondernemingsraad deze week. Zij beroepen zich op hun geheimhoudingsplicht. Het negatieve advies van de OR aan de raadscommissie die zich over de kandidatuur van Testa moet uitspreken, is niet bindend.

Eerder deze week laakten de bonden de manier waarop de gemeente de nieuwe directeur wil aanstellen evenals zijn, in hun ogen, exorbitante salaris van 3,5 ton op jaarbasis. Hij komt niet in dienst van de gemeente maar wordt via een lege NV van het GVB aan het bedrijf uitgeleend en betaald.

Het is de bonden een doorn in het oog dat verantwoordelijk wethouder Ter Horst geen overleg met hen heeft gevoerd over de regeling die met Testa zal worden getroffen.

Volgens D66-raadslid L. Cornelissen hoeven vakorganisaties niet vooraf te worden geïnformeerd over afspraken die in individuele gevallen worden gemaakt. Hij roemt Testa om de manier waarop deze van het streekvervoerbedrijf NZH “een succesvolle toko heeft gemaakt”.

De voormalig directeur van streekvervoerder NZH is de enige kandidaat voor de functie van algemeen directeur van het GVB. Hij verliet het bedrijf na een conflict met het overkoepelende VSN en toucheerde bij zijn vertrek een afkoopsom van ongeveer drie miljoen gulden. Begin september buigt de raadscommissie zich over zijn kandidatuur.