Nieuwe staatslening brengt 7,5 miljard op

Minister Zalm van Financiën heeft 7,5 miljard opgehaald met de uitgifte van de nieuwe zesjarige staatslening. Het rentepercentage van de vorige week aangekondigde lening bedraagt 5,75. De Nederlandse overheid heeft sinds dertig jaar niet zo goedkoop geleend. Exclusief de emissieportefeuille bracht de staatslening 6,1 miljard op.

Het resterende bedrag (1,4 miljard) wordt nog geplaatst bij erkende commissionairs en banken. De gemiddelde uitgiftekoers is 100,13 procent en het daarbij behorende rendement bedraagt 5,72 procent. De storting is 16 september 1996. De storting kan voor het eerst giraal geschieden.

De nieuwe emissie is de vijfde die is bedoeld voor de dekking van de financieringsbehoefte in 1996. Die wordt geraamd op 40,9 miljard gulden. Hiervan heeft het ministerie van Financiën nu 28,1 miljard afgedekt.