Nieuwe loting US open: Edberg tegen Krajicek

ROTTERDAM, 23 AUG. De nieuwe loting voor de eerste ronde van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen is voor Richard Krajicek zwaar uitgevallen. De winnaar van Wimbledon, in New York als vijfde geplaatst, ontmoet in plaats van de eerder toebedeelde Fransman Guillaume Raoux nu de Zweed Stefan Edberg, zesvoudig grand-slamwinnaar.

De organisatie van de US Open, die maandag op Flushing Meadow begint, besloot gisteren na protesten van de spelers tot een nieuwe loting van het mannenenkelspel. Namens de bond van spelers tekenden uitgerekend Krajicek en Edberg protest aan tegen de eerste loting.

In navolging van Wimbledon week de plaatsingscommissie in New York dit jaar af van de wereldranglijst. De US Open koos voor een 'gewogen' plaatsingslijst, die rekening houdt met de baansoort waarop spelers hun punten voor de wereldranglijst hebben behaald. Wat de topspelers stak, was dat de organisatie van de US Open eerst had geloot en daarna pas de plaatsingslijst bekendmaakte.

“Je kunt op het tableau wel de geplaatste spelers invullen en dan loten maar niet andersom”, protesteerde gravelspecialist Thomas Muster, die ondanks zijn tweede plaats op de ATP-ranking in New York slechts als derde is ingeschaald. Volgens Muster heeft dat alles te maken met de Amerikaanse wens Pete Sampras pas in een zo laat mogelijk stadium, niet eerder dan de halve finale, te confronteren met landgenoot Andre Agassi. “Er moest iemand tussenuit om de kans uit te sluiten dat die twee in de kwartfinale al tegenover elkaar zouden staan. Daarom is Michael Chang als tweede geplaatst. Ze hadden daar ook Agassi kunnen zetten, maar dan was het wat al te opvallend geweest.”

Paul Haarhuis treft in de eerste ronde de Amerikaan Michael Joyce. In eerste instantie was Haarhuis gekoppeld aan de Australiër Michael Tebbutt. Jan Siemerink moet het opnemen tegen de Duitser Carl-Uwe Steeb in plaats van tegen de Amerikaan Vince Spadea. Sjeng Schalken ontmoet de Oostenrijker Gilbert Schaller. Aanvankelijk zou Schalken tegen Jason Stoltenberg uit Australië moeten spelen.