NEC-PSV bevestigt krachtsverschillen in eredivisie

NIJMEGEN, 23 AUG. Dat PSV gisteren in de oude stad Nijmegen met 4-1 van de plaatselijke topclub NEC won, mag geen verbazing wekken. Het uitverkoren Eindhovense gezelschap kan putten uit een rijk arsenaal aan middelen om met enige kans van slagen een gooi naar het landskampioenschap te doen.

In tegenstelling tot NEC, dat zich dient te verzoenen met een bescheidener begroting en daarom bij voorbaat mag worden gerekend tot de degradatiekandidaten. Wat ruim negenduizend toeschouwers bezielde om naar het historierijke Goffert-stadion in de Waalstad te trekken, mag duidelijk zijn: hoop op sensatie in de vorm van een overwinning van NEC.

Het kwaliteitsverschil tussen beide clubs was echter te groot voor een onverwacht resultaat. Waar de jongens van NEC zich uitputten in optimistische arbeid, acteerden de titelkandidaten als geroutineerde hoofdrolspelers. Afgezien van enige plankenkoorts voor de eerste voorstelling, speelden de PSV'ers de bal volleerd van voet tot voet. Soms wat hooghartig, soms wat nonchalant, maar veelal duidelijk makend dat het hier ging om een elftal dat deze competitie klaar is voor de beslissende aanval op Ajax.

Trainer Koevermans van NEC mocht zich na afloop tevreden stellen met het bemoedigende spel van zijn elftal. De spelers toonden nog de ongedwongen houding van een team dat aan een nieuw avontuur begint. Dat de nederlaag beperkt was gebleven tot 4-1 werd als een positieve ervaring gezien, al zal de manier waarop sommige NEC-verdedigers zich te weer stelden bij een paar PSV-doelpunten de technische leiding zorgen hebben gebaard. Drie aanwinsten stelde NEC gisteravond voor: doelman Roorda uit Groningen, linksback Sobiech uit Duitsland en Maurice Graef uit Limburg. Of het drietal een versterking is, moet nog blijken wanneer de ploeg tegen gelijkwaardiger tegenstanders aantreedt.

Bij PSV prikkelde spelmaker Jonk de aandacht. Het is bekend dat deze Volendammer van origine kwistig met ballen strooit, omdat hij zich gezegend weet met een verfijnde traptechniek. Doorgaans beperkt hij zich de laatste jaren tot risicoloze passjes, maar gisteren bleek Jonk ook effectief te kunnen spelen. Bij alle PSV-doelpunten stond een gecontroleerde trapbeweging van hem aan de basis. Daarnaast bood hij zijn aanvallers nog een handvol fraaie kansen, die echter onbenut bleven. Trainer Advocaat doet zijn best om Jonk weer in het Nederlands elftal te praten. En het moet gezegd, dat bondscoach Hiddink na het debacle op het Europees kampioenschap oren zou moeten hebben naar deze referentie.

Hetzelfde geldt voor Cocu, die bij voorkeur als linkermiddenvelder speelt, maar zich moeiteloos laat verplaatsen naar andere posities. Gisteren speelde hij bij vlagen erg goed en scoorde de elegante voetballer zelfs tweemaal. Verder mogen we verdediger Stam niet vergeten. Een sterke, stoere, beheerste jongen die zich ontpopt als een leider. Advocaat wilde niet tevreden zijn over het spel van zijn ploeg, maar dat is geen vreemde houding van een coach die waakt voor verslapping. Een elftal dat zoveel kansen onbenut laat, dient men bovendien niet te overladen met complimenten.

Enige waardering had hij wel mogen uitspreken voor de manier waarop het eerste doelpunt (na tien minuten) tot stand kwam. Na een werkelijk prachtige aanval waarbij minimaal acht spelers betrokken waren, schoot Jonk vanaf de rechtervleugel de bal met een fraaie boog over de NEC-verdediging heen, waar linkerverdediger Numan klaar stond om met een verwoestende uithaal van zijn linkervoet doel te treffen. Maar zoals gememoreerd werd PSV weleens overmoedig. Vier minuten later stond NEC weer op gelijke hoogte. Mede door het kinderlijk zwakke verdedigen van rechtsback Vampeta, die na de rust niet meer werd opgesteld, kon Van Eijkeren met een diagonale schuiver scoren.

De Belgen Nilis en Degryse misten vervolgens een paar fraaie kansen, hen geboden door Jonk. Daarnaast had PSV-doelman Waterreus over enig geluk niet te klagen bij schoten van de kranige NEC-middenvelder Crüden. Even voor rust stond PSV toch op een 2-1 voorsprong. Jonk onderschepte een zwakke uittrap van doelman Roorda, waarna Nilis koelbloedig het afrondende werk verzorgde.

Met Van der Weerden op de plaats van Vampeta en Zenden als vervanger van Vink overmeesterde PSV de tegenstander in de tweede helft met superieur spel. Cocu scoorde 3-1 na voorbereidend werk van Jonk en Zenden. En dezelfde speler zorgde voor 4-1, met een omhaaltje na een vrije trap van Jonk. Omdat Eijkelkamp (vakkundig bezworen door NEC-verdediger Lok) zich met een pijnlijk spiertje onder de knie afmeldde bij zijn trainer, een onschuldige blessure, mocht de Braziliaan Marcelo zijn opwachting maken. Maar veel kon hij niet laten zien.

Met name Nilis bezondigde zich in de slotfase aan egoïsme in de hoop zijn faam als topschutter waar te kunnen maken. Maar PSV won en is overtuigd van zijn onmiskenbare grote talenten. Dat de ploeg al na de eerste speelronde aan de leiding staat, is niet verrassend. Dat NEC de laatste plaats inneemt evenmin. Ze geven een beeld van de verhoudingen in het Nederlandse voetbal, een beeld dat al enige tijd bestond.

    • Guus van Holland