Leegloop Spaanse café's dreigt door voetbal op tv

MADRID, 23 AUG. Een pact tussen televisiestations en clubs om nog meer voetbal op de tv te brengen dreigt van Spanje een natie van zitzakken te maken. Een natie waar restaurants en café's zes avonden per week uitgestorven zullen zijn.

Bareigenaren klagen al lang dat op zaterdag de voetbalwedstrijden voor de Spaanse competitie hun klanten doen kleven aan hun televisietoestel, zodat zij niet hun geld komen uitgeven aan het nachtleven in de stad. Gisteren werd hun boosheid verder vergroot, nadat een overeenkomst werd bekendgemaakt tussen tv-stations en de vertegenwoordigers van de Spaanse voetbalclubs. Het tv-station Antena 3 mag met ingang van 1 september elke maandagavond een extra competitiewedstrijd uitzenden.

“Voetbal vernietigt onze nering”, zegt Ignacio Cabello, voorzitter namens de restaurants in de Spaanse Federatie van Restaurants, Café's en Snackbars. “We kunnen niet tegen de stroom inzwemmen. Tegen voetbal zeggen we ja, maar wij willen het beperken tot Europacupwedstrijden op de woensdag en competitievoetbal op de zondag”, zegt hij.

Na de Britten zijn de Spanjaarden de meest tv-verslaafde bevolking van de Europese Unie. Volgens statistieken kijkt dagelijks 86 procent van de Spanjaarden naar de televisie. De meeste tijd wordt gekeken naar voetbalwedstrijden, die in 1994 goed waren voor 9 van de 20 beste bekeken programma's.

Horeca-exploitanten beweren dat de voetbalwedstrijden op zaterdagavond hen in 1995 zo'n 112 miljard peseta (1,5 miljard gulden) hebben gekost. Cabello voorspelt dat de wedstrijden op de maandag nog eens 50 tot 60 miljard peseta extra gaan kosten in het seizoen 1996-1997.

Het akkoord tussen Antena 3, regionale zenders en de abonneetelevisie-zender van Canal Plus verzorgt een stevig menu van voetbal-televisie op zaterdag, zondag en maandag de komende twee jaar. Daar komen nog eens bij de wedstrijden voor de UEFA-cup (de Europacup voor de best geplaatsten uit de voetbalcompetitie die geen landskampioen zijn geworden) op dinsdag, de Championsleague (Europacup voor landskampioenen) en op donderdag de wedstrijden voor de Europese Cup van nationale bekerwinnaars.

De horeca-uitbaters zijn niet de enigen die klagen. De coach van het Spaanse nationale elftal, Javier Clemente, heeft het nieuwe rooster al scherp bekritiseerd met als argument dat de voorbereiding voor de interlands door de war wordt gegooid. De eerste wedstrijd op Antena 3 had die tussen Celta de Vigo en Atletico Madrid moeten worden en die bewijst al meteen de stelling van Clemente.

Deze maandag wordt het Spaanse elftal geacht af te reizen naar de Faer⊘er Eilanden om daar op woensdag zijn eerste kwalificatie-wedstrijd te spelen voor het wereldkampioenschap in Frankrijk over twee jaar. Clemente selecteert waarschijnlijk Kiko en Caminero van Atletico. “De kalender is een ramp”, zei Clemente tegen het sportdagblad Marca. “De clubs houden geen rekening meer met de sport maar met de inkomsten.”

Voetbalclubs ontvangen naar verwachting 250 miljard peseta (3,4 miljard gulden) voor televisie-rechten tussen nu en 2003, waaronder de bijdragen uit de betaaltelevisie die Antena 3 en Canal Plus in 1998 hopen te introduceren.

De Spaanse voetbalfederatie is erg enthousiast over de wedstrijden op de maandagavond en stemt ermee in onder de voorwaarde dat ze de internationale verplichtingen niet bemoeilijken. De voetbalverenigingen zullen naar verwachting de laatste plooien de komende dagen gladstrijken en tekenen volgende week donderdag de overeenkomst met de televisie-zenders. (Reuter)

    • Joelle Diderich