Koersexplosie Nutricia op zwakkere beurs

AMSTERDAM, 23 AUG. Het aandeel Nutricia is vanochtend fors gestegen na de publicatie van gunstige halfjaarcijfers. Het voedingsmiddelenconcern won tegen het middaguur 17,10 gulden op 208,70 gulden, op een gaandeweg verzwakkende beurs.

AMSTERDAM De winststijging met 51 procent waarmee Nutricia het Damrak verraste leidde eerder op de ochtend zelfs tot een koersexplosie van 21 gulden - meer dan 11 procent. Daarmee zette het voedingsconcern de toon voor een hoge opening van de AEX-index, die vier punten opliep.

Tegen het middaguur was die winst verdwenen. De AEX noteerde 1,71 punten lager op 563,24 punten. Het wegebben van het effect van de Duitse rentelaging van 3,3 procent naar 3 procent voor de beleningsrente, en het gedeeltelijk volgen door de Nederlandsche bank van die stap, was daar een van de oorzaken van. De Amerikaanse dollar, die gisteren nog een cent steeg, zakte vanmorgen weer weg tot een koers van 1,6691 gulden, nog geen halve cent hoger dan gisteren voor de rentestap van de Bundesbank.

In de loop van de ochtend kregen winstnemingen de overhand. Met name professionele marktpartijen en optiebeleggers streken hun posities glad met het oog op het naderende weekeinde. Verder brokkelde de koers van de Amerikaanse dollar iets af.

Handelaren noemden de koerssprong van Nutricia niet zo opmerkelijk in het licht van de 51 procent hogere halfjaarwinst van 107 miljoen gulden. De toename vloeide grotendeels voort uit de overname van de Duitse branchegenoot Milupa. Naar aanleiding van de goede cijfers stelden bijna alle grote effectenhuizen hun winstprognose voor Nutricia vandaag naar boven bij.

Afgezien van Nutricia gaven ook het hogere slot op Wall Street en de goede resultaten die ING, Internatio-Müller en Aegon gisteren presenteerden het beursklimaat aanvankelijk een stimulans. De obligatiekoersen klommen gemiddeld zo'n drie stuivers, mede naar aanleiding van de tariefsverlagingen op speciale beleningen die De Nederlandsche Bank en de Duitse Bundesbank gisteren bekendmaakten, en hielden die winst vast.

Aandelen Aegon stegen twee dubbeltjes tot 83,60 gulden. ING, ook gisteren al iets lager, brokkelde twee kwartjes af op 53,40 gulden. KPN, dat een Belgische distributeur heeft ingelijfd, klom veertig cent naar 63,10 gulden.

De meeste internationals openden in de plus, maar konden de winst niet vasthouden. Zo ging Koninklijke Olie 1,40 gulden onderuit op 255,50 gulden, Akzo 1,20 gulden op 196,60 gulden, KLM zes dubbeltjes op 47,60 gulden en Philips vijftig cent op 57,10 gulden.

Op de lokale markt profiteerden Koninklijke Ten Cate en Fugro beide van goede halfjaarresultaten. Textiel- en kusntstoffenproducent Ten Cate klom 1,80 gulden op 85,70 gulden, ingenieursbureau Fugro twee kwartjes op 27,90 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren hersteld van de daling van de voorgaande dag. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 43,65 punten tot 5733,47. Al aan het begin van de handel was sprake van een stijging. De financiële en technologische fondsen namen daarbij het voortouw.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio kreeg te maken met winstnemingen na vier dagen met koersstijgingen. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 134,44 punten (0,6 procent) tot 21.228,80. De omzet was met 280 miljoen aandelen opnieuw gering.