Kirch met Telefónica in digitale tv Spanje

ROTTERDAM, 23 AUG. De Duitse media-magnaat Leo Kirch heeft met de Spaanse telefoonmaatschappij Telefónica een principe-akkoord bereikt over het opzetten van een digitaal betaaltelevisienet. De Britse krant Financial Times maakte vanmorgen melding van een joint venture, waarin naar schatting 150 miljard peseta (2 miljard gulden) zal worden geïnvesteerd.

Het akkoord is afgelopen dinsdag gesloten in Madrid door Kirch, de bestuursvoorzitter van de gelijknamige media-groep, en Juan Villalonga, de zojuist aangetreden voorzitter van de gedeeltelijk geprivatiseerde telefoonmaatschappij. Het Spaanse project is de jongste ontwikkeling in de zeer felle strijd tussen de grote media-concerns om digitale televisie in Europa te introduceren. Dit digitale televisie-systeem maakt het mogelijk om vele honderden kanalen aan te bieden.

Telefónica heeft laten weten dat ook andere aandeelhouders mogelijk gaan deelnemen in de joint-venture, heeft als strikte voorwaarde dat het controlerend belang in Spaanse handen blijft. Een mogelijke gegadigde is British Sky Broadcasting (BSkyB), de Britse sateliet-tv-zender van de mediamagnaat Rupert Murdoch die de betaaltelevsiemarkt in Groot-Brittannië domineert. Murdoch heeft zich voor digitale betaaltelevisie in Duitsland al verbonden aan Kirch.

Vorige maand heeft Villalonga al aangekondigd een “platform” te willen scheppen voor digitale televisie. Telefónica heeft de ambitie om op alle terreinen in de telecommunicatie een belangrijke rol te spelen. In deze ambitie past de samenwerking met Kirch, die niet zozeer gericht is op sateliettelevisie, waarin Telefónica al sterk is, maar op de decoders die die de introductie van betaaltelevisie mogelijk maken.

Van Spaanse kant is als voorwaarde gesteld dat het digitale netwerk toegankelijk moet zijn voor alle aanbieders van tv-programma's. Toch is het de vraag of het initiatief van Kirch en Telefónica niet een strijd zal ontlokken met het Franse Canal Plus dat in Frankrijk, Wallonië en Spanje al een groot net heeft voor (analoge) betaaltelevisie. Canal Plus lanceert dezer dagen in Frankrijk een digitale versie van haar televisienet dat afwijkt van de technologie die Kirch in Duitsland gebruikt. Daar is lange tijd een keiharde strijd geleverd tussen een kongsi van ondermeer Canal Plus en Bertelsmann tegen Kirch om de eigen decodertechnieken als standaard in te voeren. Inmiddels is voor de Duitse markt een compromis bereikt. Het is echter allerminst zeker of dat compromis zich ook voor de Spaanse markt zal uitstrekken. Om niet rechtstreeks op een breuk aan te sturen, heeft Telefónica al laten weten dat Canal Plus niet zal worden geweerd van het nieuwe netwerk.