Kikker is nog meer een kikker; Tentoonstelling van kinderboek-illustraties

Heb je die al gezien? Illustraties uit kinderboeken. De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, Zonnehof 8 in Amersfoort. T/m 30 sept. Di t/m za 10-17, zo 13-17u.

In een radio zitten draden en buisjes. Wat zit er eigenlijk in een vader? Twee jongens willen dat wel eens weten. Ze maken vader open met beitels en een zaag. In vader zitten lange kluwens, net de draden uit de radio. Het binnenste van vader raakt in de war. Hoe krijgen ze dat allemaal weer op z'n plaats? Ze krijgen het er benauwd van. Dan wordt een van hen wakker. Vader en moeder staan aan z'n bed. Morgen moet de jongen naar het ziekenhuis voor een blinde-darmoperatie...

In fijne grijze potloodtekeningen tekende Thé Tjong-King (1933) dit verhaal voor het kinderboek Een bloederig verhaal, met teksten van Dolf Verroen. Op de tentoonstelling Heb je die al gezien?, in de Zonnehof in Amersfoort, kun je de originele tekeningen van Thé Tjong-King bekijken, samen met werk van nog elf andere kinderboek-illustratoren.

In boeken zien illustraties er vlekkeloos uit. Op glanzend, dik papier zie je het eindresultaat. In Amersfoort kun je zien dat aan een tekening vaak lang is gewerkt en dat de tekenaar ook weleens een fout maakt. Sommige stukjes van de tekeningen van Thé Tjong-King zijn uitgegomd en ze zitten vol zwarte potloodvegen.

In de Zonnehof zijn kamers ingericht, voor elke illustrator één. De meeste kunstenaars hebben hun kamertje versierd. Zo heeft elke kamer zijn eigen sfeer en krijg je een goed beeld van het werk van de kunstenaar. In elke kamer hangen de boeken aan de muur, zodat je die kunt inkijken.

De kamer van Francine Oomen ziet er zonnig en vrolijk uit. Ze maakt tekeningen in helder rood, blauw, geel en groen van dieren, zoals het konijn Sammie Eigenwijs uit het prentenboek dat net zo heet. Haar kamer is versierd met zelf ontworpen gordijnen en er staan zachte, stoffen stoeltjes met een poef voor je voeten.

De kamer van Alex de Wolf is versierd met grote rode krabben, en binnen ligt er zand met alles dat je op het strand kunt vinden, zoals schelpen en stukjes touw. Voor zijn tekeningen bij De krab die zo'n vreselijke jeuk op zijn rug had tekende De Wolf veel in Artis.

Ook de kamer van Wim Hofman begint al bij de deur, met een tekening van een rare vliegfiets. Wim Hofman gebruikt allerlei materialen, zoals leer van een echte schoen, compleet met vetergaatjes, waar hij een schoenhelicopter van maakte die hij later verwerkte in zijn boeken. Nadat je alle kunstkamers hebt bekeken, kun je nog de trap op, naar de bovenverdieping. Daar is het een stuk minder gezellig, de schilderijen hangen op de kale stenen muren en sommige hangen zo hoog dat je wel wat langer moet zijn om ze echt goed te kunnen zien. Maar het is de moeite waard om even te gaan kijken, want hier hangen tekeningen en schilderijen van Harrie Geelen en Max Velthuijs, bekende illustratoren die vaak een prijs hebben gekregen.

Daar hangt Jan van Harrie Geelen, uit De plant van Jan en Het gat van Jan, een boek dat nog moet verschijnen. Hier kun je al zien wat Jan in het nieuwe boek gaat beleven. Jan zit in een gat, het is groot en donker maar toch wordt Jan niet bang.

Kikker is er ook, uit de Kikker-verhalen van Max Velthuijs. Kikker die verliefd is en een groot hart tekent voor zijn geliefde, de witte eend (Kikker is verliefd). Op de originele schilderijen is de kikker veel meer Kikker, in de dikke streken verf komt hij tot leven.

Wat het meest opvalt op deze grijze verdieping is het werk van Yvonne Kroese. Haar acryl-schilderijen zijn het grootst. Haar Poes & Bello naar de stad is geen lief boekje, maar een spannend verhaal met brutale tekeningen over poes en Bello de hond die elkaar achterna zitten in de stad, tussen aanstormende auto's en brommers en hoge gebouwen. Nu je ze in het echt hebt gezien, lijken de tekeningen in het boek net miniaturen. Op groot formaat komen ze pas tot hun recht. Gelukkig is het affiche van de tentoonstelling te koop. Daarop staat Bello in knallend blauw, zo groot als Yvonne Kroese het graag heeft.

    • Ilse van der Velden