Houten kasteel gevonden

GEMERT, 23 AUG. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) heeft in het Brabantse Gemert de resten gevonden van een houten kasteelcomplex uit de elfde of twaalfde eeuw. De bewoning ervan eindigde vermoedelijk in de 14de eeuw. Daarna is het gebouw ontmanteld en bedekt met een zandberg.

De plattegrond van het complex is daardoor compleet en volkomen gaaf teruggevonden. Dat is uniek voor Nederland, aldus E. Graafstal van de ROB. Meestal verrijst op de resten van een oorspronkelijk houten kasteel een nieuw, stenen bolwerk. Daardoor gaat van het eerste gebouw veel verloren.

Bekend is dat het complex werd bewoond door de heren van Gemert. De opgravers troffen in de grachten rondom het complex veel destijds weggeworpen huisraad aan, 'bijna een hele inventaris van het dagelijkse leven in die tijd'. “Mede daardoor is het onderzoek wetenschappelijk gezien van grote betekenis,” aldus Graafstal. (ANP)