Het nieuwe seizoen

Met de opening van de Uitmarkt in Amsterdam begint vanavond het nieuwe culturele seizoen. In dit Cultureel Supplement een vooruitblik op gebeurtenissen die een bijzonder jaar beloven.

In Museum Boijmans van Beuningen zal komende winter een grootse expositie van zeeschilderijen te zien zijn (pag. 3) en vanaf begin september kan genoten gaan worden van het Utrechts Psalter, een middeleeuws handschrift “krioelend van figuurtjes, soms zo klein dat je een loep wilt hebben om ze recht te doen” (pag. 7). Voor de verfilming van de roman Karakter van F. Bordewijk werd ontdekt dat het vooroorlogse Rotterdam bestaat in Polen en België (pag. 5) en op het Theaterfestival wordt, tegen alle schijn in, duidelijk dat ook in het Nederlands toneel het realisme van het grootste belang kan zijn (pag. 2). Op 4 september wordt de Rotterdamse Erasmusbrug van Ben van Berkel geopend, “een regelrecht kunstwerk van 370 meter lang en 135 meter hoog” (pag. 4). Verder een gesprek met de acteur Bert André (pag. 8), inzicht in de vriendschap tussen Sjostakowitsj en Benjamin Britten (pag. 6) en aandacht voor het proza van Joke van Leeuwen (pag. 9) en de poëzie van C.O. Jellema (pag. 10). Maar eerst kan er gedanst en gezongen worden ter gelegenheid van een nieuwe versie van de eeuwige musical West Side Story, met de baanbrekende muziek van Leonard Bernstein. Volgens componist Rob Zuidam gaf hij ruim baan aan “muzikale gedachten die hij van elders importeerde”.