Het nieuwe seizoen 1996

VERWACHT

Beeldende kunst

Jasper Johns, prenten, in Bonnefanten Museum, Maastricht, 23/8-27/10

Collectie Afrika, verzameling Museum voor Volkenkunde, in Kunsthal, Rotterdam, 29/8-5/1

Het Utrechts psalter in het Catharijneconvent, Utrecht, 31/8-17/11

Willem de Kooning, late schilderijen, in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, 8/9-1/12

Grafiek-overzicht in Museum voor Moderne Kunst, Arnhem, 14/9-10/11

Brabant 200 jaar; De Muze als Motor, vanaf 15/9 tentoonstellingen van oude en eigentijdse kunst in Noord-Brabants Museum, Den Bosch, Van Abbe Museum, Eindhoven, De Pont, Tilburg, De Beyerd, Breda

Gary Hume, schilderijen, in Bonnefanten Museum, Maastricht, 15/9-24/11

Jan Steen in het Rijksmuseum, Amsterdam, 21/9-11/1/97

Marina Abramovic, overzicht, in Groninger Museum, Groningen, 22/9-17/11

Kees van Dongen, vroege tekeningen, in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, 2/11-5/1/97

Imi Knoebel in het Stedelijk Museum, Amsterdam, 16/11-11/1

Herman Kruyder, schilderijenoverzicht in Frans Halsmuseum, Haarlem, 24/11-23/2

Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912) in Van Gogh Museum, Amsterdam, 29/11-2/3/97

Christian Boltanski in De Pont, Tilburg, 14/12-13/4

Suze Robertson, schilderijen en tekeningen, in Het Paleis, Den Haag, 14/12-16/2/97

Surinaamse kunst in het Stedelijk Museum, Amsterdam, 15/12-febr

Lof der Zeevaart, 17de-eeuwse zeeschilderkunst, in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, 21/12-23/2

Kunst in Wenen 1870-1920 in Van Gogh Museum, Amsterdam, 21/3-15/6

Het Gouden Tijdperk van de Deense Kunst 1800-1850 in Het Paleis, Den Haag, 1/3-19/5

Het beste van Wim T. Schippers in Centraal Museum, Utrecht, 1/3-4/5

Film

Breaking the waves. Magisch-religieuze liefdesgeschiedenis door de Deense regisseur Lars von Trier (29 augustus). Trainspotting. Speels vormgegeven verfilming door Danny Boyle van roman over Schotse heroïne-scene van Irvine Welsh (5 september). A time to kill. Verfilming van vroege roman van John Grisham over proces tegen Afrikaans-Amerikaanse moordenaar (Samuel L. Jackson), verdedigd door Sandra Bullock. (19 september). Blind date. Lowbudget-speelfilm van Theo van Gogh over een afspraak met onverwachte implicaties (19 september). De nieuwe moeder. Speelfilmdebuut van Paula van der Oest, waarin een Letse vader in Nederland op zoek gaat naar een voormalig penvriendinnetje en een moeder voor zijn zoon (3 oktober). Secrets & Lies. Mike Leighs met een Gouden Palm onderscheiden signalement van de erosie van gezinsrelaties over een volwassen adoptiekind en haar onverwachte natuurlijke moeder (oktober). Independence day. Spectaculaire, Amerikaans-nationalistische blockbuster van Roland Emmerich, waarin Marsmannetjes bijna de hele aarde vernietigen (3 oktober). James and the giant peach. Animatiefilm van Henry Selick naar een kinderboek van Roald Dahl (10 oktober). Fargo. De eerste realistische film van de gebroeders Joel en Ethan Coen laat een hoogzwangere sheriff (Frances McDormand) in de sneeuw van provinciaal Minnesota een moord oplossen (7 november). The Hunchback of The Notre Dame. Nieuwe tekenfilm van de Disneystudio, gebaseerd zich op klassieker van Victor Hugo (28 november). Evita. De filmversie van Andrew Lloyd Webbers musical met Madonna in de rol van de koningin van Argentinië (december). The Pillowbook. Peter Greenaway combineerde digitale high-tech, speelfilmelementen en fascinatie voor uiterlijk van teksten tot een excentriek verhaal over kalligrafie op menselijke lichamen (december). Portrait of a Lady. Verfilming van Henry James' beroemdste roman door de Nieuw-Zeelandse Jane Campion (17 januari).

Klassieke muziek

Opera

Alcina van Händel door de Nationale Reisopera in de regie van Andrea Raabe, gedirigeerd door Jan Willem de Vriend. Première 29 augustus. Elektra van Richard Strauss door de Nederlandse Opera in de regie van Willy Decker, gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Première 3 september. Don Carlo van Verdi door de Nationale Reisopera in de regie van Hans Croiset, gedirigeerd door Ed Spanjaard. Première 13 september. De Neus van Dmitri Sjostakowitsj door de Nederlandse Opera in de regie van David Pountney, gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Première 5 oktober. Aap verslaat de Knekelgeest van Peter Schat door de Nationale Reisopera in de regie van Ernst-Theo Richter, gedirigeerd door Vincent de Kort. Première 12 oktober. Tosca van Puccini door Opera Zuid in de regie van Eric Vigié, gedirigeerd door Guido Ajmone-Marsan. Première 13 oktober. Rigoletto van G. Verdi door de Nederlandse Opera in de regie van Monique Wagemakers, gedirigeerd door Ed Spanjaard. Première 2 december. Un ballo in maschera van Verdi door de Nationale Reisopera in de regie van Pierre Constant, gedirigeerd door Lawrence Renes. Première 11 december. Hänsel und Gretel van Humperdinck door Opera Zuid in de regie van Aidan Lang, gedirigeerd door Ed Spanjaard. Première 23 december. Der fliegende Holländer van Wagner door de Nationale Reisopera in de regie van Peter te Nuyl, gedirigeerd door Marc Minkowski. Première 31 januari. Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski door de Nederlandse Opera in de regie van Johannes Schaaf, gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Première 7 mei. Jenufa van Leos Janácek door de Nederlandse Opera in de regie van Richard Jones, gedirigeerd door Edo de Waart. Première 1 juni. Concerten

Riccardo Chailly dirigeert het Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor in de Mis nr 3 van Bruckner, met Luba Orgonasova, Peter Blochwitz en Kurt Moll als solisten. 9 t/m 13 oktober, Concertgebouw Amsterdam. The Philadelphia Orchestra speelt, gedirigeerd door Wolfgang Sawallisch, drie concerten met veel Brahmsmuziek. 25 t/m 27 mei, Concertgebouw Amsterdam. Recitals

Jessye Norman zingt, begeleid door Mark Markham, liederen van Brahms, Wolf, Ravel en J. Carter. 23 en 27 september, Concertgebouw Amsterdam. Robert Holl zingt, begeleid door Rudolf Jansen, liederen van Schubert, Mendelssohn en Brahms. 21 januari, Concertgebouw Amsterdam. Gustav Leonhardt speelt op orgel en klavecimbel muziek van o.a. Bach. 13 januari, Concertgebouw Amsterdam. Festivals

Gergjev Festival Het eerste Gergjev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met muziek van Debussy, Prokofjev en Strawinsky, vindt plaats in Rotterdam van 18 t/m 27 september. Brahms Festival Het honderdste sterfjaar van Brahms wordt in Den Haag herdacht met een Brahms Festival waarop het Residentie Orkest, gedirigeerd door Jevgeni Svetlanov, zijn symfonieën uitvoert. 3 april-31 mei. Bach Festival De Nederlandse Bachvereniging viert het 75-jarig bestaan met een Bach Festival in november in Utrecht en de uitvoering van de drie passies van Bach, gedirigeerd door Jos van Veldhoven, in maart.

Dans

Lurch van Gideon Obarzanek door Nederlands Dans Theater 2. Première 12 september. Programma met werk van Christopher D'Amboise (prem.) George Balanchine en Toer van Schayk door Het Nationale Ballet. Première 13 september. Programma met nieuw werk van Nils Christe, Ton Wiggers, Jean-Christophe Maillot en Renato Zanella door Introdans. Première 14 september. Programma met oud en nieuw werk van Jiri Kylian door NDT 3. Première 10 oktober. Het Zwanenmeer door Het Nationale Ballet. Première 11 oktober. Jubileumprogramma door Het Folkloristisch Danstheater. Première 1 november. Programma met nieuw werk van Hans van Manen en 'Bella Figura' van Jiri Kylian door NDT 1. Première 14 november. Stravinsky-programma door het Scapino ballet. Première 27 november. De Notenkraker door Het Nationale Ballet. Première 13 december. Programma met werk van Ted Brandsen en Conny Janssen door Introdans. Première 21 december. Drie premières, werk van Hans van Manen, Lionel Hoche en Johan Inger door NDT 2. Première 16 januari. Programma met twee 'Trio's' van Krisztina de Châtel en werk van Paul Selwyn Norton door Dansgroep Krisztina de Châtel. Première 24 januari. The Sleeping Beauty door Het Nationale Ballet. Première 10 februari. Barokprogramma van Kirsten Debrock en Ton Wiggers door Introdans. Première 7 maart. Forgotten Tomorrow van Itzik Galili door Scapino. Première 14 maart Programma met werk van Mats Ek, Jens Östberg en Stijn Celis door NDT 1, i.s.m. Cullberg Ballet. Première 1 juni.