Geheugen

Wie een slecht geheugen heeft zal met een extra spijtig gevoel een boek uit hebben, een film gezien, een beschouwing gelezen: over een maand, soms zelfs een week al, zul je er nog amper over kunnen meepraten.

Je weet nog wel dat het mooi was, als het dat was, maar waarom ook weer precies? Bij de eerste de beste discussie verzandt je geestdrift in vergeefse pogingen om op een naam te komen, of een veelzeggende wending, een ergerlijke mening overtuigend uit de doeken te doen; maar het vervelendst is nog dat je ook je eigen geest blijkbaar nauwelijks hebt verrijkt. Terwijl het zo'n prachtig boek was!

Treurig sla je het volgende dicht, zoekt nog even de mooie passages op waar een streepje bij staat en zet het met een zucht terug in de boekenkast. Die streepjes stonden daar al van zo'n twee, drie jaar geleden, maar anders had je ze zeker alsnog gezet, met precies zoveel verraste instemming. - Misschien toch een troost dat je het, ook zonder geheugen, in elk geval goed met jezelf eens bent gebleven.

    • Hedda Martens