EU boos over Duitse uitspraak Brits vlees

BRUSSEL, 23 AUG. De Europese Commissie verwerpt een Duitse oproep om geen Brits lamsvlees meer te eten. Een woordvoerder van de commissie zei dat “het absoluut onmogelijk is” om achter een dergelijke oproep te gaan staan.

De Duitse oproep werd afgelopen woensdag gedaan door de Duitse vertegenwoordiger bij het veterinair comité van de Europese Unie. Deze vertegenwoordiger, Werner Zwingman, zei dat Brits lamsvlees beter niet gegeten kon worden totdat helderheid zou zijn geschapen door “wetenschappelijk onderzoek”.

Tot nog toe had alleen landbouwcommissaris Fischler van de Europese commissie de uitspraak gedaan dat het raadzaam was geen hersenen te eten van Britse lammeren. “De uitspraak van de Duitsers gaat echter veel verder”, aldus de woordvoerder van de commissie. Duizenden Britse schapen zouden leiden aan de ziekte scrapie.

Britse boerenorganisaties hebben furieus gerageerd op de uitspraken van de Duitse veterinaire vertegewoordiger. Volgens de commissie moeten twee werkgroepen van internationale experts een onderzoek verrichten naar Brits lamsvlees. De uitspraken van de Duitse vertegenwoordiger zijn volgens de woordvoerder “ op zijn minst voorbarig”. (AP)