Eén glaasje sherry

Vorige week schreef Alfred Kossmann op de Achterpagina een herinnering aan Roland Holst en gaf een korte beschrijving van het etentje dat op 18 april 1973 in De Silveren Spieghel aan Victor E. van Vriesland werd aangeboden. In de (ongepubliceerde) dagboeken van de dichter/ vertaler Bert Voeten (1918 -1992) trof zijn dochter de volgende notities aan over diezelfde feestelijke bijeenkomst.

'Mijn Spiegel' is de door Van Vriesland samengestelde Spiegel van de Nederlandse Poëzie

woensdag 18 april:

Waren om 6 uur in De Silveren Spieghel voor het dinertje dat Vic en zijn intimi was aangeboden door de waard (die er als gevolg van een astma-aanval niet was). Vic zat, in de veel te kleine gelagkamer beneden, aan het hoofd van de tafel, met rechts van zich Jany, een dikke, oeroude pop, links Adrienne en naast haar een ook, maar door andere oorzaken, opgeblazen Fred Kossmann, die ik later moeilijk op zijn krukken zag rondscharrelen. Verder waren er Jo Landheer (die ik voor het eerst ontmoette; ik heb vroeger voor De Gids veel met haar gecorrespondeerd, ze stuurde me trouw haar verzen vanuit haar isolement in de Gelderse bossen), Gerrit en Anny Borgers, de Hoekstra's, de Stromannen, Ankie Peypers en haar man, Dirk Kroon plus vrouwtje, Clara Eggink, Benno Stokvis en Jan en Kiek Droogleever Fortuyn.

De 'gastvrijheid' was meer dan beschamend: 1 glaasje sherry vooraf, slecht eten, geen nagerecht, 1 kopje koffie en daarna 1 borrel, waarop we zó lang moesten blijven zitten dat ik zelf maar iets ging bestellen. Hierna moest de oude man godbetert zèlf nog een rondje geven. Deze verlakkerij werd namens de waard verkocht door ene Flip Heil, die uitsluitend reclame maakte voor het eethuis en ons behalve een foldertje ook nog een walgelijke tegel van het etablissement aanbood. Jan (die graag de bloemetjes eens buiten had willen zetten) ging vroeg weg met Kiek. Wij schoven nog even aan, only for the sake of good old Victor, maar konden het ook niet meer harden. Adrienne vertelde me: “Hij heeft hier een hele maand naar toe geleefd!” Zag dat Jany met de grootste moeite kon lopen toen hij zich naar het toilet begaf. Net een dummy van zichzelf.

maandag 23 april:

Informeerde vandaag bij Adrienne naar de gezondheid van Vic. “Hij is prima”, zei ze. “Wil je hem zelf?”

“Ik voel mij in de best denkbare welstand, mijn diverse defecten in aanmerking genomen”, zei de oude man. Zijn stem klonk weer vast en hij had behoefte om na te kaarten. “Jongen, dit heeft me meer vermoeid dan die Seba-receptie, want hier moest ik práten. Met Jany naast me. Jo Landheer zegt geen woord, dat is een boskat, maar Jany gaf me soms nog heel aardige replieken.” Vertelde dat Kiek Vasalis 'een sloot werk' heeft liggen, dat ze hem nu eindelijk wil laten lezen. “Ze schrijft genoeg, maar ze verdomt 't om te publiceren.” We kregen het weer over Jany. “Hij heeft me destijds voorgeschreven om die Orgeldeun van 'm in mijn Spiegel op te nemen. En dat is nou net 't slechtste wat hij ooit geschreven heeft. Sentimentele rotzooi. En die Miesje Peters, waar hij al die versjes op schreef en waar hij nog steeds om treurt, was 'n afschuwelijke del. Ze is bij Sipke van Ees met haar dronken kop van de trap gedonderd. Dat verhaal over haar zelfmoord is onzin. Ze liet ons op 'n ochtend toen Jantje van Ees en ik van De Kring bij haar langs kwamen een brief van Jany zien, die ze niet eens open had gemaakt. Ze gooide 'm naar ons toe en zei 'Hier, lezen jullie 'm maar. Mij zegt dat geouwehoer niks!' En dat was dan zijn grote liefde!”

Maakten afspraak om bij hem te komen borrelen.