Chipper drijft wig in bankiersland

AMSTERDAM, 23 AUG. Na drie kwartier had nog niemand op de persconferentie over de halfjaarresultaten van ING een vraag gesteld over de chipper, de nieuwe multifunctionele betaalkaart van de Postbank en PTT Telecom, dus begon plaatsvervangend ING-voorzitter G. van der Lugt er zelf maar over. ING, die met dochter Postbank aan de chipper deelneemt en met ING Bank aan de chipknip (het concurrerende kaartje van de andere banken), gaat gratis de betaalkastjes op de toonbanken van de winkeliers laten ombouwen.

De 10 miljoen Nederlanders die hun boodschappen elektronisch willen betalen, krijgen geen last van de wig in bankiersland. Geen gedoe met verschillende pasjes voor verschillende gleuven in apparaten in verschillende winkels, geen gedoe voor winkeliers met een toonbank vol betaalkastjes. De girale democratie, noemt Van der Lugt dat met een mengeling van aplomp en populisme. Betalen in winkels moet een open systeem zijn en blijven, de banken moeten concurreren met de toeters en de bellen op de betaalkaartjes.

Dit aanbod geldt natuurlijk alleen voor die winkeliers die betaalautomaten hebben staan die zij via de Postbank of ING Bank heeft betrokken. De ombouw van de apparaten kost ING zeker enkele tientallen miljoenen guldens, zo weet een betrouwbare bron te melden. In Nederland staan ongeveer 85.000 betaalautomaten, waarvan circa 28.000 via ING en Postbank.

De chipper heeft de verhoudingen tussen de bankiers verstoord, zo zeggen betrokkenen. Wat de andere banken gaan doen, dat weet Van der Lugt niet. Een bankier praat niet over concurrenten. Althans, hij weet wel dat zij dezer dagen met het nodige wapengekletter komen om hun chipknip te promoten. Over enkele weken begint hun landelijke introductie. Vanochtend waren de Postbank en ING Bank de concurrenten een stapje voor met paginagrote advertenties: een voor de chipknip en de chipper samen en een voor de chipper solo.

De andere banken komen morgen met de eerste advertenties. Of zij ook hun apparaten gratis gaan laten ombouwen? Dan moeten wij eerst de specificaties hebben voor de nieuwe technolgie van de chipper, zeggen zij, die hebben wij niet, dus ja... En die chipper? Ach, dat is meer een veredelde telefoonkaart, de chipper bestaat eigenlijk nog niet.

Dat vinden ze bij de chipper nu weer merkwaardig. De leveranciers van de betaalautomaten beschikken al sinds juni over de concept-versie van de specificaties, en - toevallig - gaat vandaag de definitieve versie de deur uit.

Marktleider Albet Heijn (6000 automaten), die als deelnemer in het Air Miles vaste klant consortium (met onder meer ABN Amro) voor de chipknip heeft gekozen, is in elk geval al druk bezig met de voorbereiding van de ombouw, die overigens niet vóór 1997 zal beginnen.