Bovenop 1,1 miljoen gulden; Anderhalve ton extra voor ex-rechercheur

ROTTERDAM, 23 AUG. De Hilversumse politie heeft de chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID), F. van der Putten, vanmorgen anderhalve ton extra toegekend bovenop de 1,1 miljoen gulden die hij enkele maanden geleden al had gekregen.

Dit gebeurde nadat minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) weigerde in te stemmen met een akkoord dat Van der Putten met de Hilversumse korpsbeheerder Kraaijeveld-Wouters had bereikt. Volgens een woordvoerder van de minister is Kraaijeveld haar boekje te buiten gegaan bij haar onderhandelingen met Van der Putten.

Met Van der Putten (50) is nu een financiële regeling getroffen die de CID-chef recht geeft op een betaling tot zijn 65ste jaar van circa 1,25 miljoen gulden. Voorwaarde voor de extra anderhalve ton was dat Van der Putten zelf ontslag nam. Hiermee is de CID-chef akkoord gegaan, aldus zijn adviseur Th. Velo.

De financiële overeenkomst met Van der Putten komt nadat de Rotterdamse rechtbankpresident J. Mendlik zich vorige week in een door de CID-chef aangespannen spoedprocedure uiterst kritisch toonde over de gronden die de Hilversumse politie had aangevoerd voor een ontslag wegens ongeschiktheid voor het politieambt. De rechtbankpresident wees op de 30-jarige staat van dienst van Van der Putten en gaf het Gooise korps anderhalve week de tijd een regeling met de CID-chef te treffen.

Daarin zijn Van der Putten en het Hilversumse korps overeengekomen dat de CID-chef enige extra voorzieningen krijgt zoals smartegeld (15.000 gulden), een aanvulling van zijn wachtgeld voor drie jaar (50.000 gulden), een pensioenbreukvoorziening (70.000 gulden) en vergoeding van juridische kosten (15.000 gulden).

Van der Putten is de eerste en tot nu toe enige politieman die zijn baan verloor wegens de parlementaire enquête opsporingsmethoden. Deze week werd bekend dat enkele hoofdrolspelers bij het openbaar ministerie, zoals de Haarlemse hoofdofficier van justitie De Beaufort, buiten schot blijven.

Van der Putten raakte vorig jaar in conflict met het Amsterdamse openbaar ministerie dat hem verweet de toepassing van bijzondere opsporingsmethoden niet te hebben aangemeld. Dit vormde de reden voor de Hilversumse politie om Van der Putten wegens ongeschiktheid voor het politieambt te ontslaan.