Amnesty: Slachting in Burundi sinds coup

LONDEN, 23 AUG. Sinds de staatsgreep van eind vorige maand zijn in Burundi meer dan 6.000 mensen om het leven gebracht. Dat stelt de organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International in Londen op basis van verklaringen van onafhankelijke waarnemers in Burundi. Ongeveer 4.050 ongewapende burgers zouden zijn gedood tijdens een militaire operatie bij de stad Gitega die tot doel had informatie in te zamelen over troepenbewegingen van Hutu-rebellen.

Legerleider Pierre Buyoya neemt volgens Amnesty geen maatregelen om het moorden door regeringstroepen tegen te gaan. Ook gewapende Hutu-milities doden frequent ongewapende burgers.

In Burundi zijn de Hutu's in de meerderheid maar heeft de Tutsi-minderheid de macht in handen. Buyoya zette op 25 juli gesteund door het leger Hutu-president Ntibantunganya af. Deze verblijft sindsdien in de Amerikaanse ambassade en weigert af te treden.

Ook het martelen en doden van vluchtelingen uit het buurland Rwanda gaat volgens Amnesty door, ondanks beloften van Buyoya dat het leger dit zou staken. Het leger beschuldigt Rwandese Hutu-vluchtelingen ervan Hutu-rebellen in Burundi te steunen. De Rwandezen ontvluchtten hun land na massamoorden in 1994. Hierbij werden naar schatting een miljoen mensen, Tutsi's en gematigde Hutu's, vermoord door radicale Hutu's.

Een vluchtelingenkamp in Noord-Burundi, waar 45.000 Rwandezen verbleven, is sinds gisteren vrijwel verlaten. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is de afgelopen weken bijna iedereen teruggekeerd naar Rwanda. De vluchtelingen zeggen te zijn gedwongen tot terugkeer door de bedreigingen van het Burundese regeringsleger.

Rwanda en Zaïre zijn het gisteren eens geworden over de snelle terugkeer van 1,1 miljoen Rwandese Hutu-vluchtelingen uit Oost-Zaïre. Eerdere akkoorden hierover tussen beide landen zijn echter nooit uitgevoerd, omdat de Zaïrese president Mobutu er onder druk van de internationale gemeenschap een stokje voor stak. De UNHCR zegt niet over het akkoord te zijn ingelicht. “Wij werken niet mee aan gedwongen repatriëring”, aldus een woordvoerder. Mobutu verblijft momenteel in het buitenland.

VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali heeft deze week de Veiligheidsraad aangeraden 50.000 militairen naar Burundi te sturen, mocht het daar komen tot een genocide zoals in Rwanda. Maar van de vijftig landen die tot nu toe zijn benaderd waren slechts vier bereid troepen te leveren.