Aantal banen bij ING gestegen

AMSTERDAM, 23 AUG. De werkgelegenheid bij bank en verzekeraar ING in Nederland is na enkele jaren van daling in het afgelopen eerste halfjaar weer gestegen. Plaatsvervangend bestuursvoorzitter G. van der Lugt verwacht dat de stijging van ruim 500 medewerkers in het tweede halfjaar zal aanhouden, maar volgend jaar zal de groei wat lager uitvallen.

Gisteren meldde ING bij de publicatie van de 28 procent hogere netto winst in het eerste halfjaar van 1,51 miljard gulden dat het gemiddeld aantal medewerkers in Nederland met ruim 500 mensen is gestegen naar iets meer dan 29.000. Van der Lugt schrijft de stijging van de werkgelegenheid toe aan de toename van de activiteiten bij bank en verzekeraar, onder meer door privatisering van sociale voorzieningen door de overheid.

Op de persconferentie bij de toelichting op de winstgroei vertelde bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs na enig aandringen dat de nieuwe aanwinst Barings, de Britse zakenbank die vorig jaar voor 1,8 miljard gulden werd overgenomen, niet bijdraagt aan de netto winst van ING. Barings maakte in het eerste halfjaar ongeveer 50 miljoen gulden winst, dat is genoeg om de financieringskosten van ING op de overname te betalen, maar nog onvoldoende om te voldoen aan de eis van 10 à 11 procent op het geïnvesteerde vermogen. Dat moet over enkele jaren wel gehaald worden. Jacobs:“Ik ben niet lankmoedig.”

ING heeft de “bijzonder goede” gang van zaken in het eerste halfjaar gebruikt om 150 miljoen gulden te reserveren voor allerlei kosten, zoals de introductie van de Euro en de ombouw van betaalautomaten voor de introductie van de chipper en de chipknip. “Zo'n mooi halfjaar kun je gebruiken om te kijken of je nog toekomstige kosten hebt waarvoor je nog wat geld op de plank kunt leggen”, aldus Jacobs. De reservering wordt het tweede halfjaar en volgend jaar herhaald.