Zalm schrikt van machocultuur op Financiën

DEN HAAG, 22 AUG. “Elke baan, ook de mijne, kan in deeltijd worden vervuld.” Dat zegt VVD-minister Gerrit Zalm (Financiën) in een vraaggesprek met het feministisch maandblad Opzij.

“Kijk naar de hoogste bazen op een departement: de DG's (directeuren-generaal). Die zijn er vaak nog hoogleraar bij of ze hebben een of meer commissariaten. Dat kan ook, dus dan kan deeltijd ook”.

De voormalig directeur van het Centraal Planbureau zegt dat hij er geschrokken was van de cultuur op Financiën.

Uit een onderzoek dat ten tijde van zijn voorganger Wim Kok was gedaan, bleek dat het ministerie als erg macho en vrouwonvriendelijk werd gezien.

“Dat had vooral te maken met die cultuur van 's avonds laat moeten werken om serieus genomen te worden. (-) Ik probeer dat te veranderen door bijvoorbeeld op Internationale Vrouwendag de vrouwen hier toe te spreken en het te hebben over zulke dingen als deeltijdwerk en het op tijd naar huis gaan.”

In het vraaggesprek praat Zalm voor het eerst over een ingrijpende operatie die hij voor de zomer heeft ondergaan.

Het ministerie van financiën wilde toen - op instructie van Zalm - niet ingaan op de aard van de medische ingreep.

Zalm in Opzij: “Ze hebben een stuk van dertig centimeter uit mijn darmen gehaald omdat daar gezwellen zaten. Die waren gelukkig goedaardig, maar die zouden later kwaadaardig kunnen worden. Dus die moesten eruit. Alles is goed nagekeken en gelukkig is het prima met me gesteld.”

Hij typeert de operatie als een “heel bijzondere belevenis”.

“Ook Wim Kok, nou niet de echt meest warme man in het dagelijkse verkeer, legde af en toe een arm om me heen. Dat deden veel meer mensen. (-) “Normaal maakt een mens dit alleen mee bij zijn begrafenis, dat wil zeggen: de weduwe of weduwnaar maakt het mee. Ik heb al die warmte al voor mijn dood gehad, een soort pre-begrafenis.”

Sociale Zaken en Volksgezondheid zijn departementen waar Zalm wel minister zou willen worden, maar minister van Financiën “is de leukste baan die een mens kan hebben. Ik ben er volmaakt gelukkig mee.”

    • Cees Banning