Winst ING valt verkeerd op verwende beurs

AMSTERDAM, 22 AUG. De winststijging van 28 procent voor ING in de eerste helft van dit jaar viel vanmorgen in verkeerde aarde op het Damrak. Het aandeel daalde na de bekendmaking met met 1,60 gulden (drie procent) tot 52,60 gulden rond het middaguur op een stille beurs.

AMSTERDAM De AEX-index noteerde rond het middaguur onveranderd op 559,48 punten. Ook de valutamarkt en de obligatiemarkten vielen stil in afwachting van de bekendmaking van de uitkomst van de vergadering van de Bundesbank over het Duitse rentebeleid. ING's winst was een teleurstelling voor beleggers, die eerder door andere financiële instellingen, waaronder ABN Amro, waren verrast met hogere winststijgingen. Daar was het aandeel ING vorige week al door omhoog gestuwd. Ook de uitspraak van ING dat de tweede helft van dit jaar een lagere winstgroei te zien zal geven drukte de stemming rond het aandeel.

ABN Amro reageerde donderdagochtend niet op de cijfers van zijn grote concurrent. Het aandeel kreeg er een dubbeltje bij op 92,10 gulden. Aegon, dat vanmiddag zijn cijfers presenteerde, noteerde 0,70 cent hoger op 81 gulden. AMEV/Fortis verloor daarentegen 0,90 gulden op 50,40 gulden.

Opvallende stijger op het Damrak was wederom Nedlloyd, dat woensdag zijn onverwacht positieve halfjaarbericht had verzonden. Het aandeel was net als woensdag procentueel de grootste stijger, met een gulden op 38,10 gulden.

Andere stijgers waren Vendex, met 50 cent op 60,10 gulden, VNU 0,40 gulden op 28,30 gulden en Akzo Nobel 1,60 gulden op 196,10 gulden.

Op de lokale markt daalden vooral Helvoet, Schuttersveld en Smit Internationale. Helvoet verloor 2 gulden op 22 gulden, Schuttersveld 3,80 gulden op 65,70 gulden en Smit Internationale 3 op 90 gulden. Metaalbewerker en kunststofhandelaar Schuttersveld liep averij op door de melding dat het bedrijfsresultaat stagneerde in de eerste helft van 1996. De koers van De Telegraaf reageerde amper op het bericht dat de samenwerking met de Tros wordt beëindigd. Het fonds noteerde 50 cent lager op 291,50 gulden. Giessen-de Noord profiteerde van het bericht dat samenwerking met Wilton-Fijenoord wordt gezocht. De koers steeg 2,90 gulden op 61 gulden.

Op de obligatiemarkt verlaagde het Agentschap van Financiën opnieuw de prijs voor de nieuwe zesjarige staatslening. Daarop werd maandag en dinsdag 2,3 miljard gulden opgehaald, maar gisteren had het Agentschap geen succes.

De koers van de dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten iets hoger geopend. Rond het middaguur werd 1,6650 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,6630 gulden gisteren. Door het wachten op een Duits rentebesluit viel de activiteit op de valutamarkt tegen het middaguur goeddeels stil.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het woensdag laten afweten. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen zakte met 31,44 punten tot 5689,82. Nadat dinsdag de Amerikaanse centrale banken besloten de rente niet te veranderen, hebben de beleggers voorlopig wat meer zekerheid. Na de stijging van de beursindex met 75 punten in de afgelopen vijf beursdagen, kregen winstnemingen de overhand.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot voor de vierde achtereenvolgende dag hoger. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 88,22 punten (0,4 procent) tot 21.363.24. Vooral staal- en bankfondsen waren in trek. De omzet was met 304 miljoen aandelen opnieuw bescheiden.