Winst Aegon stijgt boven verwachting

AMSTERDAMM, 22 AUG. De verzekeringsmaatschappij Aegon heeft in de eerste helft van dit jaar een netto winst geboekt van 711,1 miljoen gulden. Dat is 15,7 procent meer dan de winst over de eerste zes maanden van vorig jaar, die 614,7 miljoen gulden bedroeg.

Dit heeft Aegon vanmiddag meegedeeld. De winststijging overtrof de hoogste verwachtingen op de effectenbeurs, waar was gerekend op een winst van tussen 679 miljoen gulden en 699 miljoen gulden. De koers van het aandeel sprong na bekendmaking van het nieuws omhoog met vier procent tot 83,30 gulden. Per aandeel steeg de winst van Aegon van 2,34 gulden tot 2,69 gulden. Aegon zei een interim-dividendverhoging voor te stellen van 0,62 cent per aandeel vorig jaar tot 1,18 cent. Deze verdubbeling is voor een deel het gevolg van een veranderde dividend-methodiek. De omzet van Aegon steeg van 10,85 miljard gulden tot 12,68 miljard gulden. De winstverbetering is vooral te danken aan de levensverzekering. Daar ging het bedrijfsresultaat omhoog van 633 miljoen naar 738 miljoen gulden. Bij de schade en ziektenkostenverzekeringen verbeterde het resultaat niet.

De verzekeringsmaatschappij liet weten voor de rest van dit jaar een winststijging te verwachten die in lijn is het de resultaatsverbetering over het eerste halfjaar, onvoorziene gebeurtenissen daargelaten.

In mei gaf het concern nog een voorspelling voor de winststijging van tussen zeven en twaalf procent.

Aegon maakte vanmorgen ook bekend dat de rentetarieven op alle hypotheken met 0,2 procent zullen dalen, als gevolg van de rente-ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.