Voorkeur; Muziek

FESTIVAL OUDE MUZIEK Het vijftiende Holland Festival Oude Muziek vindt plaats van 30 aug tot en met 8 sept op tal van lokaties in in Utrecht. Een van de thema's is psalmmuziek uit tal van tijden en stijlperioden, naar aanleiding van het Utrechts Psalter, een 9de eeuws geïllumineerd Frans handschrift, waaraan vanaf de openingsdag in het Rijksmuseum Het Catharijneconvent een tentoonstelling wordt gewijd. Andere thema's zijn de componist Heinrich Schütz, klassieke muziektradities uit de islamitische wereld, de 400ste geboortedag van Constantijn Huygens, de honderdste sterfdag van Clara Schumann en vergeten operettes van Jacques Offenbach, uitgevoerd in de Winkel van Sinkel aan de Oudegracht. Inl 030-2362236.

MUZIEK OP PALEIS HET LOO In de schitterend gerestaureerde baroktuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn vindt 25 aug een openlucht-muziekfestival plaats, gegeven door het Reizend Muziekgezelschap van Christiaan Bor. Er zijn drie concerten (12u30) met kamermuziek van Schubert, Sjostakowitsj en Brahms); 15u (een pianorecital door Naum Grubert met muziek van Schumann, Beethoven en Moessorgski) en 17u (het Brabants Kamerorkest olv Alexandru Lascae met Christiaan Bor als solist in het Vioolconcert van Mendelssohn, verder muziek van Mozart en Tsjaikovski). Voor het publiek zijn 2000 stoelen beschikbaar, bij het restaurant zijn picknickmanden te bestellen op tel 055-5772417. Reserveren: bij VVV's en 06-91681636. Bij slecht weer wordt het evenement verplaatst naar de stallen.

ORGELCONCOURS Voor het eerst vindt op de orgels van de St. Servaasbasiliek, de O.L. Vrouwekerk en de St. Matthiaskerk in Maastricht van 26 t/m 31 aug het Europees Orgelconcours plaats dat om de vier jaar wordt gehouden. Talentvolle organisten uit Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Japan en de Verenigde Staten strijden om prijzen van twintigduizend, tienduizend en vijfduizend gulden. Het te spelen repertoire omvat naast het verplichte werk van Rob Zuidam muziek o.a. Bach, De Grigny, Franck, Liszt en Messiaen.

SONIC ACTS Sonic Acts is een tweedaags festival in het Amsterdamse Paradiso, georganiseerd in samenwerking met de afdeling elektronische muziek van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het muziekprogramma, beide dagen van 20u tot diep in de nacht, is gevarieerd: van Stockhausens Mantra, gespeeld door de pianisten Ellen Corver en Sepp Grotenhuis, tot een reconstructie van Fort Klank, de compositie van Dick Raaijmakers die was gemaakt voor Fort Asperen. 29 aug. 17u houdt David Toop een lezing uit zijn boek Oceon of Sound.

HEINEKEN MUSIC Bier met muziek van o.a. Nueva Manteca (22 aug Popular), Maceo Parker en band (23 aug Nighttown), Hans 16u en Candy 21u aan de Oude Haven (24 aug) en zangeres Denise Jannah (25 aug Historisch Delfshaven). Plus nog ruim dertig andere attracties, allemaal in Rotterdam.

TWENTE SUITE Pianist en componist Johan Bijkerk schreef tussen '78 en '96 twaalf stukken geïnspireerd door de provincie Twente. De suite wordt uitgevoerd door The Twents Connection, een twaalfmans groep o.l.v. Bijkerk zelf. 25 aug Westendijk 5 Reutum (15u), 15 sept Ned. Herv. Kerk delden (15.30u), 28 sept. Bibliotheek Almelo (21u), 6 okt Waterstaatskerk Hengelo (11.30u).

LOWLANDS FESTIVAL Het driedaagse kampeerfestival in de Flevopolder slaat bruggen tussen de afzonderlijke genres in de popmuziek, van hardcore tot house, van Britpop tot jungle en van traditioneel tot industriëel. Met o.a. Nicolette, Stereolab, The Posies, Björk, 16 Horsepower, Gorefest, Bush, Cooper, Bluetones, 808 State, Eat Static, Tortoise (23 aug), Pharcyde, Fun Lovin' Criminals, The Gathering, Type O Negative, Los Lobos, Caesar, Bis, Tracy Bonham, Ken Ishi, Van Dik Hout, El Vez, High Llamas (24 aug), Kula Shaker, Ice-T, Urban Dance Squad, Garbage, Offspring, Prong, Supergrass, Tricky, Sparklehorse, Sebadoh, Rocket From The Crypt, Eboman, The Aloof (25 aug). Festivalterrein naast Walibi Flevo, Biddinghuizen.