Voorkeur; Film

BEAUTIFUL GIRLS Scott Rosenberg, de scenarist van de melancholieke misdaadfilm Things to Do in Denver When You're Dead, schreef een nostalgische komedie over eind-twintigers die modderen met het leven en de liefde. Onder regie van Ted Demme en voorzien van een sterke soundtrack werd het een ensemblefilm in de traditie van Diner en The Big Chill, met mooie rollen van onder anderen Timothy Hutton, Matt Dillon, Uma Thurman en Michael Rapaport. In 8 theaters.

LEAVING LAS VEGAS Op roman van John O'Brien gebaseerde ode aan het verlangen naar vergetelheid van Mike Figgis, waarin Nicolas Cage een ongeëvenaarde rol speelt, gezaghebbend in alle stadia van dronkenschap en stoïcijns in zijn drang tot zelfvernietiging. Ook met Elisabeth Shue, als hoertje dat de alcoholist als een barmhartige doodsengel verzorgt, en onderstreept door een door Figgis zelf gecomponeerde jazz-score. In Amsterdam, Haarlem, Nijmegen, Utrecht.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In Alkmaar, Amsterdam, Leiden, Utrecht, Wageningen.

SMALL FACES In zijn prachtige tijdsbeeld van een jaren-zestigjeugd in bloeddorstig Glasgow is regisseur Gillies MacKinnon niet uit op groezelig realisme. Hyperrealistische beelden en onnadrukkelijke Schotse humor halen de scherpe kantjes van het geweld af. In Delft, Openluchtbiosoop.

THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD Kleine schoonheidsfoutjes mogen de pret niet drukken in Gary Fleders debuut over een ontwapenende ex-gangster die na een mislukte opdracht-om-het-af-te-leren zijn dood krijgt aangezegd. Andy Garcia, Christopher Walken en Christopher Lloyd schitteren in een tarantineske misdaadkomedie met melancholieke ondertoon. Nijmegen, Utrecht, Wageningen.

L'UOMO DELLE STELLE In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neorealisme laat Giuseppe Tornatore een oplichter (Sergio Castellitto) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige, aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Amsterdam, Utrecht, Nijmegen.

WALLACE & GROMIT/ DE AARDMAN COLLECTIE 'Hilarisch' is te zacht uitgedrukt voor de avonturen die de perfect uitgevoerde klei-animatiepoppen van Oscar-winnaar Nick Park meemaken. In de selectie van het uit Bristol komende produktiebedrijf behoren het uitvindersduo Wallace & Gromit en de geïnterviewde dieren in de Londense Zoo tot de hoogtepunten. In Filmhuis Uilenstede; Den Haag, 't Paard.

EN VERDER: Babe (10 zalen), Blue in the Face (Amsterdam, Hoorn, Stadskanaal), Cyclo (Wageningen), Dead Man Walking (Haarlem, Zwolle), De jurk (Amsterdam, Utrecht), Il postino (8 zalen), Nixon (6 zalen), Pulp Fiction (Amsterdam, Den Haag), Sense and Sensibility (6 zalen), Smoke (Den Haag), The Usual Suspects (Amsterdam).