Scheepvaart bezorgt Nedlloyd herstel

ROTTERDAM, 22 AUG. Door een boekwinst op de verkoop van offshore-dochter Neddrill is de netto winst van het transportconcern Nedlloyd over de eerste zes maanden van 1996 uitgekomen op 276 miljoen gulden. De omzet steeg van 3,3 naar 3,4 miljard gulden. Na een teleurstellend begin van het jaar boekte Nedlloyd het afgelopen kwartaal een winst uit gewone bedrijfsvoering van 21 miljoen gulden. Drie miljoen gulden meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nedlloyd dankt het herstel met name aan een verbetering van de resultaten in de zeescheepvaart. “We zijn in de zeescheepvaart weer terug naar normaal”, zei een Nedlloyd-woordvoerder in toelichting op de halfjaarcijfers.Het bedrijf acht zich door het opgetreden herstel in de zeescheepvaart gesterkt in het vertrouwen dat het gehele boekjaar 1996 zonder verlies wordt afgesloten.

De cijfers waren beter dan verwacht. In het eerste kwartaal zag het er nog aanmerkelijk zorgelijker uit voor Nedlloyd. Bestuursvoorzitter L. Berndsen moest zijn aandeelhouders in mei vertellen dat er in de maanden januari tot en met maart 15 miljoen verlies was geleden. Vooral de harde concurrentiestrijd in de zeescheepvaart bracht de onderneming in die periode in moeilijkheden.

Inmiddels is dat weer veranderd. In cijfers uitgedrukt bedroeg het bedrijfsresultaat in de zeescheepvaart in het tweede kwartaal 22 miljoen tegenover een verlies van 14 miljoen in de maanden januari tot en maart. In de sector Europees Transport en Distributie, de tweede kernactiviteit van Nedlloyd, kwam de winst in het tweede kwartaal 2 miljoen hoger uit op 10 miljoen. De post minderheidsdeelnemingen leverde in deze periode 7 miljoen op, 5 miljoen minder dan in het tweede kwartaal in 1995.