Richard Krajicek vijfde geplaatst

ROTTERDAM, 22 AUG. Richard Krajicek speelt in de eerste ronde van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen tegen de Fransman Guillaume Raoux. De Wimbledon-kampioen is bij de US Open, die maandag beginnen op Flushing Meadow, als vijfde geplaatst.

Krajicek tennist in de derde ronde mogelijk tegen Andrei Medvedev. Bij winst op de Oekraïener speelt hij in de achtste finales vermoedelijk tegen de Amerikaan Todd Martin. In de kwartfinale voorziet het speelschema een duel tegen de Oostenrijker Thomas Muster. Mocht hij ook dat duel winnen, dan speelt Krajicek in de halve eindstrijd tegen de Amerikaan Michael Chang.

Van de drie andere Nederlandse mannen die tot het hoofdtoernooi zijn toegelaten, speelt Paul Haarhuis tegen de Australiër Michael Tebbutt. Sjeng Schalken speelt tegen de Australiër Jason Stoltenberg. Jan Siemerink ontmoet de Amerikaan Vince Spadea.

Bij de vrouwen speelt de als dertiende geplaatste Brenda Schultz-McCarthy tegen de Japanse Nana Miyagi. Kristie Boogert en Miriam Oremans beginnen respectievelijk tegen Jeanette Kruger (ZAf) en een speelster uit het kwalificatietoernooi. Bij de mannen verwacht de organisatie een finale tussen Pete Sampras en Michael Chang. Boris Becker is nog onvoldoende hersteld van de polsblessure die hij in juni op Wimbledon opliep. In navolging van het toernooi in Londen is de plaatsingslijst niet afgeleid van de wereldranglijst. De nieuwe aanpak geeft een beter beeld van de huidige krachtsverhoudingen.

De plaatsingslijsten:

Mannen: 1. Pete Sampras (VS), 2. Michael Chang (VS), 3. Thomas Muster (Oos), 4. Goran Ivanisevic (Kro), 5. Richard Krajicek, 6. André Agassi (VS), 7. Jevgeni Kafelnikov (Rus), 8. Jim Courier (VS), 9. Wayne Ferreira (ZAf), 10. Marcelo Rios (Chl), 11. MaliVai Washington (VS), 12. Todd Martin (VS), 13. Thomas Enqvist (Zwe), 14. Alberto Costa (Spa), 15. Marc Rosset (Zwi), 16. Cedric Pioline (Fra).

Vrouwen: 1. Steffi Graf (Dui), 2. Monica Seles (VS), 3. Arantxa Sanchez-Vicario (Spa), 4. Conchita Martinez (Spa), 5. Iva Majoli (Kro), 6. Anke Huber (Dui), 7. Jana Novotna (Tsj), 8. Lindsay Davenport (VS), 9. Mary-Joe Fernandez (VS), 10. Kimiko Date (Jap), 11. Chanda Rubin (VS), 12. Magdalena Maleeva (Bul), 13. Brenda Schultz-McCarthy, 14. Barbara Paulus (Oos), 15. Gabriela Sabatini (Arg), 16. Martina Hingis (Zwi).