Rechter eist studie Duitse kerncentrale na toename leukemie

FRANKFURT, 22 AUG. De veiligheid van de kerncentrale Kümmel bij Hamburg moet opnieuw worden onderzocht. Dit heeft de hoogste administratieve rechtbank van Duitsland in Berlijn gisteren bepaald. Met name moet worden vastgesteld of er een verband is tussen het gebruik van een nieuw verbrandingselement in de reactorkern en de toename van leukemie bij kinderen in de omgeving van de centrale.

Het nieuwe verbrandingselement, dat langer meegaat en minder nucleair afval geeft, is in gebruik sinds 1991. Het ministerie van Financiën en Energie van de deelstaat Sleeswijk-Holstein gaf er een vergunning voor zonder dat de effecten ervan waren onderzocht. De voorzitter van een Sleeswijkse milieu-organisatie, die zelf in de buurt van de kerncentrale woont, klaagde het ministerie aan toen het aantal gevallen van leukemie bij kinderen in de wijk Bergedorf in het zuidwesten van Hamburg plotseling sterk bleek te stijgen. Tussen 1990 en 1994 kwamen zeven gevallen voor bij kinderen, in de zes voorafgaande jaren maar één. Drie van de kinderen zijn inmiddels overleden.

Het gerechtshof van Sleeswijk-Holstein stelde in 1994 dat er geen aantoonbaar verband was tussen de leukemie en het nieuwe verbrandingselement. Volgens de hogere rechtbank in Berlijn was dit oordeel echter niet gebaseerd op deugdelijk onderzoek. Dit moet nu alsnog worden uitgevoerd.

De Duitse milieu-organisaties vierden de uitspraak als een overwinning. Volgens de Groenen van Sleeswijk Holstein was het een eerste stap op weg naar sluiting van de kerncentrale van Kümmel. Het elektriciteitsbedrijf dat de kerncentrale exploiteert liet na de uitspraak in Berlijn weten dat de beslissing geen gevolgen zal hebben voor de werking van de kerncentrale. Ook andere kerncentrales lieten weten zich niets van de uitspraak aan te trekken. (Reuter, AFP)