Palestijnen verbieden boeken van criticus

RAMALLAH, 22 AUG. Het Palestijnse ministerie van Informatie en Cultuur heeft boeken van de prominente Palestijnse intellectueel Edward Said verboden. Dat heeft een lid van het eerder dit jaar gekozen Palestijnse parlement, Ziad Abu Amr, gisteren onthuld. Said, een Amerikaan van Palestijnse afkomst, is een scherp criticus van de Palestijnse leider Yasser Arafat en van de Palestijnse autonomie-akkoorden met Israel.

Palestijnse regeringsfunctionarissen spraken tegen dat Saids boeken in autonoom Palestijns gebied zijn verboden. Het hoofd van de Palestijnse preventieve veiligheidsdienst, Jibril Rajoub, zei niets van een dergelijke maatregel te weten.

Maar Ziad Abu Amr zei in Ramallah dat hij beschikte over een bevel van het ministerie tot het verwijderen van boeken van Said van verkooppunten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. En een boekhandelaar in Ramallah, Abu Samih Hamoudeh, bevestigde dat een Palestijnse veiligheidsdienst vorige maand een inval in zijn winkel had gedaan en alle exemplaren van twee van Saids boeken had geconfisqueerd. Het betrof Oslo-1 en Vrede zonder Land, die beide kritiek op het vredesproces bevatten. Hamoudeh zei dat een importeur was verboden Saids boeken nog langer in te voeren. (Reuter, AFP, AP)