OVSE wil ondanks tekortkomingen verkiezingen Bosnië

WENEN/SARAJEVO, 22 AUG. De verkiezingen van Bosnië moeten op 14 september ondanks alle tekortkomingen doorgaan, omdat ze “een belangrijke eerste etappe markeren op de weg naar de democratisering van het land”.

Dat zei gisteren Robert Frowick, die namens de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE de supervisie heeft over het verloop van de verkiezingen in Bosnië.

“Ik ben het niet eens met diegenen die voorstander zijn van een uitstel van de verkiezingen”, zo zei Frowick gisteren in Wenen. Een van de redenen die hij aanvoerde was dat het nog moeilijker zal zijn de verkiezingen op een later tijdstip te houden, gezien het tijdschema van het geleidelijke vertrek van de NAVO-vredesmacht IFOR uit Bosnië. IFOR moet zich volgens de plannen eind december uit Bosnië hebben teruggetrokken.

Frowick gaf toe dat er veel schort aan de verkiezingen. Maar de OVSE heeft een lijst opgesteld van gemeenten - zowel in de moslim-Kroatische federatie als in de Servische Republiek in Bosnië - waar het risico van incidenten op 14 september het grootst zal zijn. IFOR zal daar extra troepen legeren om zulke incidenten te voorkomen. Frowick hekelde de autoriteiten van een tiental gemeenten in Bosnië waar de plaatselijke autoriteiten de regels schenden. De OVSE, zei hij, houdt zich het recht voor de uitslag van de verkiezingen in die gemeenten ongeldig te verklaren als van “flagrante schendingen” sprake is. Frowick gaf verder toe dat Radovan Karadzic, de uit zijn functies getreden leider van de Bosnische Serviërs, nog steeds “een zekere invloed” heeft in de Servische Republiek in Bosnië.

De OVSE heeft gisteren de belangrijkste partij van de Bosnische Kroaten, de HDZ, bestraft wegens een ernstige vorm van fraude in Jasenica, niet ver van Mostar. Daar blijkt een HDZ-functionaris ingevulde formulieren te hebben verduisterd uit het kiezersregistratiebureau. De bij de fraude betrokken voorzitter van de kiescommissie in Mostar is door de OVSE ontslagen; hij is ook geschrapt van de kandidatenlijst van de HDZ. De HDZ is verder een boete van tienduizend dollar opgelegd. (AFP, Reuter)