Oprichter Go! Discs ontvlucht PolyGram

ROTTERDAM, 22 AUG. Directeur en oprichter Andy Macdonald van het succesvolle platenlabel Go! Discs heeft de Nederlandse muziek- en filmuitgeverij PolyGram de rug toegekeerd. Besprekingen over verdere samenwerking liepen volgens Macdonald uit op een “vijandige overname”.

De directeur van het succesvolle Britse label zegt in de Financial Times van vanmorgen dat hij “met de grootst mogelijke tegenzin” vertrekt. Go! Discs geldt als een van de succesvolste Britse platenlabels en maakt een belangrijk deel uit van PolyGrams activiteiten in Groot-Brittannië. Tot de artiestenstal behoren Portishead en Paul Weller, evenals The Beautiful South en Gabrielle.

PolyGram, waarin het Nederlandse elektronica-concern Philips een belang van 75 procent bezit, heeft maandenlang geprobeerd om met Macdonald tot een vergelijk te komen en zegt zijn huidige vertrek te betreuren. Hoeveel Polygram heeft betaald voor Go! Discs is onbekend, maar ingewijden gaan ervan uit dat Macdonald enkele miljoenen ponden heeft overgehouden aan de verkoop.

Philips-dochter PolyGram heeft al sinds 1987 een belang van 49 procent in Go! Discs. Meningsverschillen ontstonden tijdens besprekingen over verlenging van het akkoord volgend jaar. Het conflict met Macdonald onderstreept de gespannen verhouding die vaak bestaat tussen platenlabels en de grote internationale amusementsconcerns waarmee zij samenwerken. Zo trachtte Sony deze zomer tevergeefs om het onafhankelijke Britse label Creation in te lijven.