Opposanten Birmees regime veroordeeld

RANGOON, 22 AUG. Negentien Birmezen, van wie ten minste twee leden van de oppositionele Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi, zijn het afgelopen weekeinde veroordeeld tot gevangenisstraffen. Dat heeft de NLD vandaag bekendgemaakt.

Volgens de officiële radio in Birma zijn de negentien veroordeeld wegens banden met een organisatie van Birmese ballingen in India. Zij zouden de politieke onrust in Birma hebben aangewakkerd en vlugschriften tegen de regering hebben verspreid.

Volgens het officiële Birmese dagblad Nieuw licht van Myanmar waren de ballingen van plan Birmese activisten op te leiden in “politiek verzet” en een clandestiene afdeling van de partij op te zetten in de Birmese plaats Monywa, 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, Rangoon.

Deze beschuldigingen gelden voor dertig leden van de NLD, die allen in hechtenis werden genomen aan de vooravond van een partijcongres dat op 26 mei in Suu Kyi's huis zou worden gehouden. Elf van de dertig verdachten zijn vorige week al veroordeeld, van wie sommigen tot zeven jaar gevangenisstraf. (AFP, AP)