Onderdelen Boeing El Al opgegraven in Bijlmer

AMSTERDAM, 22 AUG.Bij graafwerkzaamheden voor de bouw van het monument voor de slachtoffers van de Bijlmerramp, zijn onderdelen gevonden van het in 1992 verongelukte El Al vliegtuig. De stichting Laka die op het terrein onderzoek verricht naar de aanwezigheid van verarmd uranium, zegt dat een stuk van de romp van het vliegtuig is gevonden met een lengte van 80 centimeter.

Een woordvoerder van het stadsdeel Zuidoost bevestigt de vondst van kleine stukken aluminium van het vliegtuig, maar het stuk van 80 centimeter zou niet afkomstig zijn van de verongelukte Boeing. “Voor zover ons bekend, is dat stuk metaal afkomstig van een auto”, aldus de woordvoerder.

De kleinere stukken aluminium met een maximale afmeting van 10 bij 15 centimeter zijn volgens de woordvoerder gevonden buiten het gebied dat na de ramp tot enkele meters diep is afgegraven. Heen en weer rijdende shovels en vrachtwagens zouden de stukken metaal hebben verspreid.

De stichting Laka stelt dat 227 kilo verarmd uranium uit het staartstuk van de Boeing nog steeds zoek is. Dit uranium zou mogelijk nog in de bodem zitten en de stichting vreest dat dit bij de werkzaamheden naar boven kan komen. Een woordvoerder van Laka verwijt de gemeente dat eerder werd gezegd was dat er niets meer van de Boeing in de grond zou zitten. Volgens de Arbeidsinspectie is er geen reden om de werkzaamheden stil te leggen.