Nieuwe grote corruptiezaak treft India

NEW DELHI, 22 AUG. In India is de laatste dagen een nieuw groot corruptieschandaal losgebarsten. De centrale figuur hierin is Sukh Ram, tot mei van dit jaar nog minister van Telecommunicatie. Bij invallen in twee van zijn huizen werden eind vorige week bijna twee miljoen gulden in Indiaas baar geld in beslag genomen als ook een grote hoeveelheid juwelen.

Ram wordt ervan verdacht de Indiase staat voor vele miljoenen guldens te hebben opgelicht door telecomcontracten toe te wijzen op zeer gunstige voorwaarden aan firma's, in ruil voor forse steekpenningen.

De omvang van de corruptie lijkt ditmaal ook voor Indiase begrippen ongewoon groot. Ram zelf, die op het ogenblik in het buitenland verblijft wegens een medisch onderzoek, heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd. Rams Congrespartij besloot niettemin gisteren reeds hem voor onbepaalde tijd te schorsen als lid. De Congrespartij, die in mei bij de parlementsverkiezingen een vernietigende nederlaag leed, wordt al maanden door corruptieschandalen achtervolgd. Ook tegen partijleider en oud-premier Narasimha Rao lopen verschillende rechtszaken in verband met vermeende corruptie.