Netscape wil actie tegen Microsoft

ROTTERDAM, 22 AUG. Het softwarebedrijf Netscape heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gevraagd onmiddellijk actie te ondernemen tegen Microsoft. Netscape beschuldigt zijn concurrent van “verregaand concurrentiebelemmerend gedrag”.

De Amerikaanse justitiële autoriteiten hebben nog niet gerageerd op de aanklacht. Microsoft doet de beschuldigingen af als “wilde en onbewezen” verdachtmakingen. “Netscape voelt de druk van de concurrentie.”

Netscape is een pionier in de ontwikkeling van zogeheten 'browsers', programmatuur met behulp waarvan computergebruikers eenvoudig hun weg kunnen vinden op Internets World Wide Web. Het jonge bedrijf boekte met zijn bladerprogramma Navigator groot succes; Netscapes beursgang trok vorg jaar gigantische belangstelling en maakte zijn oprichters op slag multimiljonairs.

Intussen heeft ook Microsoft, 's werelds grootste onafhankelijke fabrikant van computersoftware, Internet-toepassingen tot strategisch terrein van de allerhoogste orde verklaard en zijn eigen browser Explorer ontwikkeld. Na Internet aanvankelijk te hebben genegeerd, tracht Microsoft zijn achterstand op dit terrein in te lopen door veel geld en een groot deel van zijn ontwikkelcapaciteit op Explorer te richten.

Hoewel Navigator verreweg de meeste gebruikers kent, lijken de inspanningen van Microsoft op de browser-markt zo effectief dat de aandelenkoers van Netscape bijna gehalveerd is ten opzichte van een jaar geleden. Microsoft geldt als een onderneming die vrijwel niet te stoppen is als ze al haar kracht op één doel concentreert.

Volgens de Britse krant Financial Times beticht Netscape Microsoft van diverse oneigenlijke praktijken. Zo zou Microsoft computerfabrikanten, Internet-aanbieders, systeembouwers en grote ondernemingen “clandestiene betaling, korting op Windows (Microsofts zeer populaire besturingssysteem voor pc's) of ruimte op het Windows 95-scherm” aanbieden. Hieraan zou de voorwaarde zijn verbonden dat de betrokkenen de toegang voor alternatieve browsers bemoeilijken ten gunste van Microsoft Explorer.

Beide bedrijven brachten deze maand nieuwe versies van hun browsers uit. Medio dit jaar had Netscape een aandeel op de browser-markt van naar schatting 85 procent, terwijl het aandeel van Microsoft hier op 5 tot 7 procent werd geraamd.