Musampa helpt Ajax over dode punt

AMSTERDAM, 22 AUG. Ajax verwelkomde het gedenkwaardige moment van het eerste doelpunt in de Arena als een keerpunt in een crisis. De ontlading bij de ploeg die de afgelopen jaren zoveel internationale successen heeft gekend, was groot toen Kiki Musampa in de 81ste minuut voor de bevrijdende treffer zorgde en daarmee het duel met NAC besliste.

Het was loon naar werken. Na vijf keer op een verkeerde manier de nul te hebben vastgehouden, knokte Ajax zich naar de eerste drie punten in de competitie. Louis van Gaal bedankte bij het verlaten van het veld zijn spelers één voor één met een ferme handdruk. Sinds zijn aanstelling op 28 september 1991 had het elftal in zijn ogen zelden zoveel werklust vertoond.

Ajax beet inderdaad op zijn tanden. Getergd door de vernederingen in de laatste weken, geïrriteerd door de favorietenrol die PSV na afgelopen weekeinde is toegedicht. Hoewel dat op Van Gaal geen indruk heeft gemaakt. “Afgelopen winter las ik ook overal dat PSV kampioen zou worden.” De eerste overwinning in de Arena werd op karakter behaald en niet op souplesse. Ajax is dus nog ver verwijderd van zijn normale niveau, maar van gezapigheid, berusting of verzadiging lijkt geen sprake. En dat moet Van Gaal vertrouwen geven voor de komende dagen wanneer duels tegen Heerenveen (uit) en AZ (thuis) op het programma staan.

Het was toch weer de eigen kweek die Ajax over het dode punt heen hielp. Nordin Wooter speelde een puike partij als spits. Hij kreeg in de eerste helft veel ruimte omdat Jean-Claude Mukanya en verdedigende middenvelder Nico Jalink elkaar niet goed aanvoelden. De rechtsbuiten van origine zorgde mede daardoor voortdurend voor dreiging en snelheid.

De beloning kwam in de 81ste minuut. Wooter schreeuwde naar Danny Blind die de bal onmiddellijk met een pass voor zijn voeten legde. Op dat moment ging Musampa, ingevallen voor Patrick Kluivert, de diepte in en ook hij kreeg de bal op maat. NAC-doelman John Karelse had geen antwoord op het gerichte schot in de rechterhoek. Ajax speelde in die fase met de achttienjarige Rody Turpijn uit de B-selectie als linksbuiten voor de uitgebluste Peter Hoekstra die een zware avond had tegen rechtsback Maarten Atmodikoro.

Het lag in de slotfase niet voor de hand dat de gelegenheidsvoorhoede nog een treffer zou forceren. De jeugdopleiding wierp echter weer zijn vruchten af. Kiki Musampa, die dit seizoen moet concurreren met Richard Witschge, beschouwde het doelpunt als de mooiste uit zijn nog korte loopbaan. “Deze treffer is voor mij van grotere waarde dan de wedstrijd in het Bernabeu-stadion tegen Real Madrid of die keer dat ik matchwinner was tegen Borussia Dortmund. De entourage van vanavond verschilde niets met die van een Europa-Cupwedstrijd.”

Van Gaal kan het enthousiasme voor de Arena niet in alle opzichten delen. Hij wond zich gisteravond op over de problemen die er dinsdag waren om het trainingsveld te bereiken. Hier en daar bleken wat deuren gesloten en het vergde nogal wat tijd om via allerlei omwegen toegang te krijgen tot de grasmat. Zondag uitte Van Gaal ook al zijn bezorgdheid over het groene tapijt in de Arena dat met behulp van computers wordt verzorgd door Heidemij. In De Meer was Van Gaal gewend met terreinknecht Jan Bakker door te nemen hoe het veld zó kon worden geprepareerd dat het geschikt werd voor de speelwijze van Ajax. De plaggen lagen gisteravond nog even los als in de drie voorgaande wedstrijden.

Ajax ondervindt dat het geen baas meer is in eigen huis en voor veel geld, naar verluidt zes miljoen gulden per jaar, slechts de status heeft van huurder. Van Gaal: “De Arena is er gekomen omdat Ajax een topclub is. Ik heb er de afgelopen tijd echter weinig van gemerkt dat het stadion er dankzij ons staat. Ik heb nog niet een keer contact gehad met de directie. Ik moet alles coördineren en regelen. Dat lukt me niet. Als het zo doorgaat ga ik weer op ons eigen sportpark De Toekomst trainen. Ik heb deze problemen zien aankomen. Toen het stadion werd gebouwd, heb ik iedereen bij Ajax voor twee dingen gewaarschuwd: de grasmat en de vraag wie het hier voor het zeggen heeft.”

Het management van Ajax had de afgelopen dagen problemen van andere orde. De distributie van de 45.000 seizoenkaarten leverde grote problemen op. Voorzitter Van Praag bood voor de wedstrijd op de middenstip zijn excuses aan voor het feit dat vele abonnementhouders wellicht niet op tijd hun toegangsbewijzen hebben ontvangen. Ajax kampte met het probleem dat een deel niet tijdig werd betaald, een deel van de aanvragers woonde niet op het opgegeven adres, sommige AOW'ers wilden niet in een bejaardenvak zitten en anderen stuurden hun kaart terug omdat ze niet in het transferium (kosten 25 gulden per auto per wedstrijd) onder het stadion mogen parkeren. Het zijn kinderziekten van een club die plotseling uit zijn voegen is gegroeid. Ajax kreeg er immers dertigduizend seizoenkaarthouders bij.

Ondertussen moet Van Gaal de brokken aan elkaar lijmen van een selectie die wordt geplaagd door blessures. Mogelijk kan Winston Bogarde zaterdag tegen Heerenveen weer meedoen. Gisteravond functioneerde John Veldman als zijn stand-in naar behoren op een voor hem vreemde positie. Bij ontstentenis van Marcio Santos fungeerde Mariano Juan met wisselend succes als rechtsback. Babangida speelde zijn beste wedstrijd in het shirt van Ajax. Hoewel Wooter dus een bruikbare optie blijkt te zijn voor de spitsposities, blijft Ajax op zoek naar een centrumaanvaller. De noodzaak daartoe bleek de afgelopen dagen toen Litmanen weer wegviel met een blessure. Al met al komt de vriendschappelijke interland van oranje tegen Brazilië, volgende week zaterdag, Ajax bitter slecht uit. De komende dagen heeft Van Gaal een onderhoud met bondscoach Hiddink waarin hij een aantal spelers wel en een aantal anderen niet beschikbaar wil stellen.

    • Erik Oudshoorn