Molukkers vernielen huis van Somaliërs

ELST, 22 AUG. Tussen de honderd en tweehonderd Molukse inwoners van het Gelderse Elst hebben gisteravond tegen tien uur alle ruiten van een woning in de wijk Huyekamp ingegooid. In het huis woonden ongeveer tien Somalische asielzoekers. De Somaliërs waren eerder op de avond onder politiebegeleiding in veiligheid gebracht in een onderkomen buiten Elst.

Aanleiding voor het vernielen van de woning was, volgens een woordvoerder van de politie, een vechtpartij tussen Molukkers en Somaliërs dinsdagavond. Twee Molukkers van 19 en 16 jaar moesten met ernstige verwondingen in het ziekenhuis in Arnhem worden opgenomen. De politie hoorde pas dinsdagavond, aldus de politiewoordvoerder, dat de al langer bestaande spanningen tussen de Molukkers, die al tientallen jaren in Elst wonen, en de asielzoekers zo hoog waren opgelopen.

De politie hield dinsdag twee mannen en een vrouw uit Somalië aan. Die verklaarden dat onbekenden eieren tegen de ruiten van hun woning hadden gegooid. In het verleden zouden Molukkers diverse malen de Hitlergroet voor de woning van de Somaliërs hebben gebracht. Ook zou eerder iemand met een ijzeren staaf zijn mishandeld.

Toen de eieren tegen de ruiten spatten zouden de Somalische mannen zo boos zijn geworden, dat zij naar buiten holden en met een honkbalknuppel op een groep voorbijgangers insloegen.

Volgens getuigen hadden die voorbijgangers de eieren niet gegooid. Een woordvoerder van de politie zegt dat een huisgenoot van de Somalische mannen een einde maakte aan het slaan met de knuppel.

De politie in de Over-Betuwe moest assistentie vragen aan de Arnhemse politie, omdat zich na de vechtpartij ruim honderd Molukkers voor de woning van de Somaliërs verzamelden om verhaal te halen over de ruzie.