Megawati wil rechtszaak tegen regime schikken

JAKARTA, 22 AUG. De Indonesische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri Kiemas voert besprekingen met de regering in Jakarta over een mogelijke schikking van de rechtszaak die zij heeft aangespannen tegen haar afzetting als leider van de Indonesische Democratische Partij (PDI). Dat heeft de rechter die de zaak behandelt, I Gde Ketut Suarta, gezegd.

Megawati heeft een schadevergoeding geëist van 51 biljoen roepiahs (38 miljard gulden) van de Indonesische autoriteiten wegens het verlenen van steun aan de factie binnen de PDI die haar eind juni afzette. Zij heeft een aanklacht ingediend tegen zes personen, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken, Yogie Memed, het hoofd van de politie, generaal Dibyo Widodo, en de nieuwe leider van de PDI, Soerjadi. De rechtszaak is in afwachting van het resultaat van de onderhandelingen verdaagd tot 29 augustus.

Niet bekend

De regering van de Verenigde Staten overweegt de verkoop van ten minste negen F-16 vliegtuigen aan Indonesië uit te stellen of af te zeggen als protest tegen het neerslaan van de rellen in Jakarta van vorige maand. “Er is geen beslissing genomen over de vliegtuigen”, aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Glyn Davies. “We zijn ernstig bezorgd over de gebeurtenissen in Indonesië. We zullen de situatie daar in de gaten houden en voorzichtig overwegen hoe we, in het licht van de gebeurtenissen, moeten handelen.” (Reuter)