Lebed meldt akkoord over Tsjetsjenië

Niet bekend

Gisteravond bereikte Lebed al een bestand in Tsjetsjenië, kort voordat de aangekondigde grootscheepse Russische aanval op Grozny zou beginnen. De aanval bleef uit: in Grozny was het relatief rustig.

Vanmorgen, bij de aanvang van de vervolgonderhandelingen, kondigde Lebed al aan: “Vandaag zullen wij proberen de oorlog ten einde te brengen.” Een woordvoerder van de rebellen sprak de hoop uit dat dit “voor eens en altijd” zou zijn.

President Jeltsin is vanmorgen na een afwezigheid van ten minste twee dagen teruggekeerd in het Kremlin, waar hij volgens zijn woordvoerder ontmoetingen had met kandidaten voor nog openstaande ministersposten. Jeltsin is sinds zijn inauguratie op 9 augustus niet meer in het openbaar gezien. Zijn afwezigheid heeft in hoge mate bijgedragen aan de chaos en spanning in Tsjetsjenië.

Die spanning lijkt iets te zijn afgenomen door het optreden van Lebed. De generaal b.d. zei gisteravond dat hij een bestandsakkoord had bereikt met de Tsjetsjeense legerleider Aslan Maschadov.

De generaals die eerder deze week hadden gedreigd de rebellen met “de meest drastische middelen” uit Grozny te verdrijven, hadden tot het middaguur nog niets van zich laten horen.

Het ultimatum aan de rebellen is vanochtend vroeg verstreken zonder dat het tot de aangekondigde aanval kwam. In de nu 20 maanden durende oorlog zijn bestandsafspraken al herhaaldelijk geschonden, waarna de strijd om de onafhankelijkheid van de deelrepubliek weer in alle hevigheid werd hervat.

Lebed beschreef het ultimatum dat de Russische generaal Poelikovski maandag had gesteld aan de burgers van Grozny - binnen 48 uur de stad verlaten, daarna beginnen bombardementen - als “een slechte grap” die “met niemand was gecoördineerd”. Lebed had eerder op de dag steun gekregen van minister van Defensie Rodionov, die zei dat Poelikovski buiten zijn boekje was gegaan en was berispt.

De afgelopen dagen is gebleken dat aan Russische zijde grote onduidelijkheid bestaat over de bevelsstructuur. “Wij opereren als een hand waarvan alle vingers een andere kant opwijzen”, zei Lebed gisteren. In Moskou hekelden liberale politici zowel die gebrekkige bevelstructuur als Jeltsins afwezigheid. “We balanceren op de rand van een militaire dicatatuur”, waarschuwde parlementariër Sergej Joesjenkov. De mensenrechtenactivist Sergej Kovaljov noemde Jeltsins afwezigheid “een monsterlijk blijk van onverantwoordelijkheid”. De parlementsfractie van de de hervormingsgezinde econoom Grigori Javlinski pleitte ervoor dat “alle bevoegdheden die betrekking hebben op een vreedzame regeling van het Tsjetsjeense conflict worden overgedragen aan Aleksandr Lebed”.

    • Hans Nijenhuis