Koloniaal bestuur

Het lijkt mode dat scribenten, op een plaats waar dat niets ter zake doet, een schop geven tegen een verleden dat zij niet kennen en dus ook niet begrijpen. Mogelijk moet het dienen als een bewijs van de juiste politieke instelling.

In de krant van zaterdag 17 augustus schrijft J. Breman een stuk 'Soeharto's Nieuwe Orde brokkelt snel af' en daarin zegt hij “[...]een staatsleer die, in navolging van de koloniale doctrine, ervan uitgaat dat de bevolkingsmassa dom is en daarom gemakkelijk te misleiden valt.” Nu heb ik enige ervaring met koloniaal bestuur, maar een dergelijke doctrine ben ik nooit tegengekomen.

De heer Breman is decaan van het Centrum voor Azië Studiën in de Amsterdamse School van Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek, wat wijst op een wetenschappelijke achtergrond. Ik zou graag weten waarop de heer Breman zijn oordeel fundeert.

    • Dr.Ir. R. van de Waal