Kinderagenda

Landverhuizersdag

Het programma Wilhelmina's Zomers in Hotel New York in Rotterdam wordt afgesloten met (de derde) Landverhuizersdag, voor kinderen van 5 tot 80 jaar. De Landverhuizersdag wil een ode (een soort verering) brengen aan alle landverhuizers van de wereld, vroeger en nu.

De middag begint om twee uur met de Landverhuizersrede nummer 3, uitgesproken door de dichteres Jana Beranova, zelf een landverhuizer. Dan volgt een ontmoeting met de familie Basta Novi, die genoeg heeft van armoede en oorlog en naar Amerika wil verhuizen. De Basta Novietjes kunnen de bootreis niet betalen en vragen aan alle aanwezige kinderen om te helpen: Wat zouden jullie doen om geld te verzamelen voor die dure reis? Ken je een goeie truc, speel je een muziekinstrument of ken je een mooi lied? Of kan je prachtig tekenen of lekkere koekjes bakken? Daarmee valt altijd wel wat te verdienen - kleine beetjes helpen. Hopelijk hebben we aan het eind van de middag genoeg geld om ze uit te zwaaien.

Er is al gezorgd voor muziek en voor een muilezel die kan rekenen en klokkijken en je kan knutselen, pannenkoeken eten en limonade drinken. Het wordt, kortom, groot feest op deze laatste Landverhuizersdag. Wat heel belangrijk is voor kinderen die deze dag niet willen missen: Kom verkleed als landverhuizer, dus neem een koffer, rugzak, knapzak (je weet wel, zo'n zakdoek met spulletjes gebonden aan een stok) en een muziekinstrument mee. Ook is het leuk om een zelfgemaakt liedje, gedicht of tekening mee te nemen, om die arme familie bij hun overtocht te helpen.

Tot zondag op de Landverhuizersdag, die duurt van 14 tot 17u op de Wilhelminakade bij Hotel New York. Inl 010-4119951.

Scryptorium

Heb je weleens voor straf iets moeten overschrijven? Ja? Dan moet je er vast niet aan denken een heel dik boek over te moeten schrijven. Toch deed men dat vroeger, voor de uitvinding van de boekdrukkunst. Het waren vooral monniken die dat saaie en tijdrovende werk deden. Vandaar de uitdrukking 'dat is monnikenwerk'.

In het Museum van het Boek/ Museum Meermanno-Westreenianum in Den Haagkun je alles te weten komen over oude handschriften. Een zaal van het museum, het scyptorium, is middeleeuws ingericht. Kinderen kunnen er een monnikspij aantrekken en aan de slag gaan met inkt en een echte ganzeveer. Verder is er een speurtocht door het museum. Het scryptorium is toegankelijk voor groepen (schoolklassen kunnen het op afspraak bezoeken, maar het is ook mogelijk er een verjaardagspartijtje te geven). Individuele bezoekers kunnen er elke laatste zondag van de maand van 14 tot 17u terecht. Toegang volwassenen ƒ 6, kinderen tot 12 jaar ƒ 2,50. Prinsessegracht 30, Den Haag. Inl 070-3462700.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Een monnik schrijft een tekst over op perkament in het scriptorium