Hogere winst Duitse chemiegigant BASF

Het Duitse chemieconcern BASF heeft de winst voor belasting in de eerste helft van dit jaar met 14,7 procent zien stijgen tot 2,32 miljard mark (2,6 miljard gulden). In het tweede halfjaar zal de stijging geringer zijn. Het resultaat over geheel 1996 zal ten minste gelijk zijn aan dat van 1995, zo heeft het concern vanmorgen meegedeeld.

De twee andere chemiereuzen in Duitsland kwamen vorige week al met de halfjaarcijfers. Bayer rapporteerde een winststijging van 13,4 procent en verwacht over heel 1996 een verbetering met zeker 10 procent. Hoechst zag de winst voor belasting verdubbelen, maar dat was vrijwel uitsluitend te danken aan eenmalige baten. Het concern voorspelt, afgezien van dergelijke posten, ook een hoger resultaat voor 1996.

BASF is minder optimistisch dan de twee concurrenten. Het concern zegt nog steeds geen tekenen te zien van een duurzaam economisch herstel. De verkoopprijzen gingen in het eerste halfjaar met ruim twee procent omlaag. Desondanks groeide de omzet met 0,9 procent tot 24,06 miljard mark (27 miljard gulden). De omzetdaling in het eerste kwartaal werd in het tweede trimester goedgemaakt. Dat was echter te danken aan de waardestijging van de dollar en andere valuta's tegenover de mark en aan overnemingen. De winstgroei in het tweede kwartaal (5,1 procent) was veel geringer dan de 27 procent in de eerste drie maanden.