'Gezocht: 58 helmen en 14 zijspanmotoren'

KAMPEN, 22 AUG. Ongeveer negentig solomotoren en 26 zijspanmotoren hebben vanmorgen een toertocht gemaakt door Overijssel met een gehandicapt kind als passagier. De tocht voerde over de Nieuwe IJsselbrug, via de Noord-Oostpolder naar de Weerribben.

De tocht is een initiatief van Karel Wandelee en Anthon de Vries. Wandelee reed dit voorjaar op de Veluwe op zijn motor. Bij een tussenstop maakte hij kennis met een echtpaar met twee kinderen die beiden het syndroom van Down hebben. Op dat moment is het idee ontstaan om voor deze mensen een toerrit te organiseren. Diezelfde week werd een stichting opgericht: Livelife. “We willen de verstandelijke en lichamelijke medemens in staat stellen dingen te leren of te laten ervaren waarvoor in het dagelijkse leven geen gelegenheid is”, vertelt De Vries. Hij rijdt vooraan in de stoet in een open rode sportauto.

De motorrijders kwamen uit het hele land. De meesten zagen een oproep in de krant die luidde: Gezocht 25 motoren, 14 zijspanmotoren en 58 helmen. “Iedereen heeft een vrije dag genomen. Je gelooft gewoon niet wat voor een dag je zo'n kind bezorgt”, zegt de filmende echtgenote van een van de rijders uit Urk. Zij heeft zelf ook twee kinderen die enigszins gehandicapt zijn en weet uit ervaring dat 'snel, glimmend en groot' enorme indruk op hen maakt. Directeur G. van Riel van De Schakel, de plaatselijke school voor zeer moeilijk lerende kinderen, heeft 'ja' tegen de tocht gezegd omdat hij voorstander is van integratie van gehandicapten met jonge mensen in de gemeenschap. “Deze mensen zouden elkaar anders nooit ontmoeten”, zegt hij terwijl hij zich in een grote helm wringt.

Zowel de rijders als de gehandicapte passagiers zijn van tevoren zeer goed geïnstrueerd. Zo leerden de gehandicapten op school een speciale greep om de bestuurder goed vast te kunnen houden.