Elke tuin een partytent; Tegen zon én regen

Waren we twee jaar geleden nog tevreden met een grote katoenen parasol met houten stok, tegenwoordig staat in vele Nederlandse tuinen een partytent. Nederlanders hebben in vergelijking met andere Europeanen kleine tuintjes. Maar het genot per vierkante meter tuin ligt hier vermoedelijk vele malen hoger.

Zodra we naar buiten kunnen, gáán we ook naar buiten. Zelfs als het weer eigenlijk niet geschikt is. Voor deze welhaast onbedwingbare behoefte vormt de partytent een ideaal hulpstuk. Midden op het groene gazon geplaatst of achterin, stijf tegen het betonnen muurtje.

Zo'n twintig jaar geleden is geprobeerd het prieel op de markt te zetten. Dat was toen geen succes. Twee zomers geleden begon een soortgelijk produkt onder de naam partytent wel aan te slaan. “Dat heeft te maken met onze grote reislust”, aldus Peter-Paul Kleinbussink, assortimentsmanager bij Intratuin. “In Zuid-Europa herontdekten we het fenomeen van de stijlvolle bescherming van mens en voedsel tegen de zon. De tenten die de Italiaanse tuinterrassen versieren zijn opgebouwd uit prachtig breeduit gedrapeerde stoffen. Een prima plek voor de siësta.”

De partytent die op de Nederlandse markt wordt aangeboden is aangepast aan de behoeften van de Nederlandse consument. Hier doet vooral het wisselvallige klimaat besluiten tot aanschaf. De partytent biedt, zo gaat het verhaal van verkopers, bescherming tegen zon én tegen regenbuien. Niemand wil zijn tuinfeest in verband met een onverwachte wolkbreuk voortijdig afbreken. Het tuinfeest is een excuus voor de aankoop. Want na afloop van het feest laat menigeen zijn tent, tegen het verkoopadvies in, gedurende de rest van de zomerperiode pontificaal in de tuin staan. Hele tuininventarissen kunnen onder de partytent worden opgeborgen. Bovendien ziet het er leuk uit. De eens zo multifunctionele tuinparasol is verworden tot gedateerd ornament.

De partytent heeft ook haar intrede op de Nederlandse camping gedaan. Door de aantrekkelijke prijs en het eenvoudige monteersysteem vormt deze een ideaal verlengstuk van de stacaravan. De gangbare maat van het witte gevaarte is drie bij drie meter. De tent biedt zo zelfs beschutting tijdens het kijken naar voetbal op tv. Huiselijke gezelligheid onder het witte polyethylenen doek. Tegen wind en hevige regenbuien zijn zijwanden, met of zonder venster, te koop. In het gebruik van de partytent blijken we zeer creatief. Op markten en bij autobedrijven wordt hij regelmatig als tijdelijke showroom aangetroffen en ook als carport is de partytent al ingezet. Er is een compact meeneem-modelletje voor picknicks op de markt. Een gekleurde kindertent wordt verkocht voor babyboxen, kinderwagens en spelende peuters.

De inkopers van Blokker en Intratuin schatten met een zekere tevredenheid dat er meer dan 100.000 exemplaren in Nederland verkocht zijn. Maar er blijven nog genoeg tuinen zonder partytent over. Bijvoorbeeld bij die families waar het de gewoonte is de organisatie van een feest uit te besteden aan een cateringbedrijf. Ook het tijdelijke tuinpaviljoen wordt dan in opdracht door de cateraar geplaatst. Als deze tuinbezitter toch overgaat tot de aanschaf van een eigen partytent, speelt het sierelement een belangrijke rol. De kleur van het nieuwe tuinobject dient goed te passen bij de kleur van de kussens van het tuinmeubilair. En met doek van polyethyleen neemt deze consument geen genoegen. Katoen moet het zijn, of anders polyester. Met de keuze voor een zeshoekige tent kan men zich ook prima onderscheiden. Een luxe partytent kost al snel enkele honderden guldens. En wie het echt anders wil dan alle anderen uit zijn kennissenkring koopt een oude legertent bij de dump.

De witte polyethylenen partytent van rond de zestig gulden, waarvoor de massa is gevallen, komt inmiddels met scheepsladingen tegelijk uit het Verre Oosten ons land binnen. De inkoper van Blokker waarschuwt wel voor het model 'doorgezakte kip': de tuinset past er niet onder, en het model heeft de neiging om na een flinke plensbui in het midden door te zakken.

Eveneens in verband met de mogelijke vorming van een waterzak bovenop de tent dient de spanning van het doek in de gaten te worden gehouden. Handig zijn de buizen aan de binnenkant van de constructie. Je kunt er kleurrijke guirlandes aan bevestigen. Maar zorg er wel voor dat de partytent goed verankerd wordt. Want anders kan het wel eens zijn dat het koopje van zes tientjes al bij windkracht drie wegwaait. En dat is geen feest.

    • Gervaise Frings