Diekstra treft regeling over boek

ROTTERDAM, 22 AUG. De Leidse hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie dr. R.W.F. Diekstra heeft een regeling getroffen met de twee Amerikaanse auteurs van wie hij dertien pagina's had overgenomen in een eigen boek, 'Het onderste boven', zonder dat hij daarbij de bron had vermeld. Dit meldt Vrij Nederland van deze week.

De overeenkomst met dr. Harold Bloomfield en Peter McWilliams, auteurs van 'How to Heal Depression', behelst vijf punten.

Het Amerikaanse boek zal in het Nederlands worden vertaald, waarbij Diekstra verwijzingen en statistieken zal aanpassen aan de Nederlandse situatie. De auteurs krijgen verder een voorschot van 10.000 dollar voor de vertaling in het Nederlands en Diekstra zal in een volgende druk van zijn boek duidelijk verwijzen naar die Nederlandse vertaling. Ook heeft Diekstra toegezegd voor dit boek uitgebreid reclame te zullen maken in een televisieshow, aldus Vrij Nederland.

De Leidse Universiteit bevestigt dat de inhoud van deze overeenkomst, zoals weergegeven in Vrij Nederland, “in grote lijnen inhoudelijk juist” is, zij het dat de toonzetting ervan minder bevalt. “Met de beide Amerikanen is alles weer in het reine”, aldus een woordvoerder van de universiteit.

In een brief aan de Amerikaanse auteurs betuigt Diekstra zijn “sincere apologies once again”.

Bloomfield heeft zich inmiddels zeer tevreden getoond over de door Diekstra persoonlijk bekrachtigde overeenkomst.

Vandaag heeft Diekstra een onderhoud met de rector magnificus van de Leidse Universiteit, L. Leertouwer. Over de uitkomst daarvan kon rond het middaguur nog geen uitsluitsel worden gegeven.