Brand Suriname niet gesticht

PARAMARIBO, 22 AUG. De brand die het Surinaamse Assembleegebouw en twee belendende historische panden op 1 augustus in de as heeft gelegd, is niet het gevolg van brandstichting maar heeft een 'technische' oorzaak. Dat is de conclusie van een Nederlands inspectieteam, dat in Paramaribo met speciale apparatuur een onderzoek heeft ingesteld. Het technische onderzoek wordt verricht in een laboratorium in Nederland. De Surinaamse politie moet ook nog een deel van het onderzoek afronden.

De Nederlandse deskundigen, die op verzoek van Suriname naar Paramaribo zijn gekomen, hebben vastgesteld dat de brand ontstond in de vergaderzaal van de Assemblee, vlak boven de benedeningang. Nadat de brand enkele uren had gesmeuld, ontstond er door gasvorming een explosie, waarna het vuur in een zogeheten flashover zich razendsnel verspreidde.