Bij AZ spreken supporters nu al over degradatie

ALKMAAR, 22 AUG. Zo hoopvol als de supporters vooraf nog waren gestemd, zo gedesillusioneerd verlieten ze na afloop het stadion. Acht jaar ontbrak AZ in de eredivisie. Volgens de meeste zwartgallige bespiegelingen die gisteren na afloop de ronde deden, zal de rentree op het hoogste niveau van korte duur zijn. Wat één nederlaag al niet teweeg kan brengen.

In de sfeervolle Alkmaarderhout verloor de thuisploeg gisteravond met 2-0 van Vitesse in de openingswedstrijd van het seizoen. Op aangeven van collega-middenvelder Carlos van Wanrooy schoot John van den Brom, terug na mislukte avonturen bij Ajax en Istanbulspor, pal voor rust raak vanaf de rand van het strafschopgebied. Met een fraai genomen vrije trap bepaalde invaller Louis Laros halverwege de tweede helft de eindstand van het onderhoudende duel.

Het tweede doelpunt zorgde voor een mineurstemming bij AZ. Een dezer dagen veelgehoorde stelling binnen voetbalkringen wil immers dat het eerste competitieduel van cruciaal belang is. Dan wordt de toon gezet voor het vervolg van het seizoen, dan doen spelers wel of geen zelfvertrouwen op. Dan blijkt of een club 'eredivisiewaardig' is.

De valse start die AZ tegen Vitesse beleefde, beloofde in dat opzicht weinig goeds. Tussen eredivisie en eerste divisie gaapt een diepe kloof, constateerden spelers en begeleiders van de Alkmaar Zaanstreek eensgezind. Theo Vonk was naderhand de eerste om dat te onderstrepen. “Zij hebben veel meer ervaring dan wij en beschikken over een professionelere instelling”, wilde de trainer van AZ doen geloven. “Het gebrek aan ervaring heeft ons vanavond opgebroken.”

Het klonk als een goedkoop excuus. Wanneer heeft een club een gebrek aan ervaring? Anders dan veel andere nieuwkomers in de eredivisie heeft Vonk dit seizoen de beschikking over een allesbehalve onervaren selectie. Zes van de elf spelers die de coach gisteren het veld instuurde, kunnen bogen op een verleden in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal.

Samen met ex-Feyenoorder Ruud Heus is Hendrie Krüzen (31) een routinier bij de debutant. De middenvelder met de fraaie traptechniek en de subtiele balbehandeling werd halverwege het afgelopen seizoen overgenomen van SC Heracles. In Alkmaar wordt de oud-international dit seizoen geacht de lijnen op het middenveld uit te zetten.

Tegen Vitesse kwam Krüzen daar niet aan toe, omdat trainer Vonk hem als een soort hangende centrumspits had opgesteld. “En daar ligt mijn kracht niet. Dat weet iedereen, maar voorlopig is het niet anders. Ik moet me bij die rol neerleggen.”

AZ mist daadkracht en venijn in de voorste linie. Midvoor John Mutsaers worstelt met een hardnekkige vormcrisis terwijl Donnie Huysen momenteel geblesseerd aan de zijlijn verblijft. Krüzen: “Voorin liggen voorlopig onze problemen. Vandaag hadden we op minimaal één punt gerekend. Maar laten we niet al te negatief doen na één wedstrijd. Tegen NEC moeten we zondag de punten pakken.”

Met lichte heimwee zal trainer Vonk de komende weken terugdenken aan pinchhitter Piet Keur. De spits was afgelopen jaar topscorer bij AZ, maar kreeg drie maanden terug geen nieuw contract aangeboden. Oud en versleten, zo oordeelde de technische staf. Om Keur toch te behouden voor de club, bood het bestuur hem de functie van trainer van het tweede elftal aan. Een aanbod waar de 35-jarige gretig op inging.

Handhaven luidt het parool voor AZ. Geldschieter en voorzitter Dirk Scheringa loopt over van ambities, maar beweert dit seizoen genoegen te nemen met een tiende plaats in de eindrangschikking. Pas over drie of vier jaar moet AZ volgens de zakenman meespelen in de subtop.

Dat geduld leek gisteren niet besteed aan de morrende fans. Wellicht kunnen zij lering trekken uit de wijze woorden die Leo Beenhakker na afloop sprak. De ploeg van de winnende coach maakte in de voorbereiding een belabberde indruk, maar toonde zich gisteren plotseling uiterst slagvaardig. “Vandaag bleek maar weer eens hoe weinig waarde gehecht moet worden aan de resultaten in de beginfase”, constateerde Beenhakker.

    • Mark Hoogstad