BEIGNETS VAN COURGETTE

De groengeaderde gele courgettebloem inspireert menige kok tot een culinair hoogstandje, waarbij smaakgenot niet altijd voorrang krijgt boven visuele esthetiek. Nogal wat kookvaardigheid vereisen de vernuftige recepten van courgettebloem gevuld met delicatessen als kreeftenmousse.

Bekend is verder de beignet van courgettebloem, een soort holle oliebol waarvan de binnenwand bestaat uit de kleurige bloem. Smakelijker vind ik beignets van courgette zelf en ook makkelijker te maken, al was het alleen maar omdat courgettebloem niet algemeen te koop is in Nederland. Een bijzonder bijgerecht of borrelhapje.

Voor 4-6 personen:

250 gram bloem

2 eieren

1/4 liter water

zout, peper

2 theelepels Provençaalse kruiden

olie of frituurvet

2-3 courgettes

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden ervan. Splits de eieren in dooier en eiwit. Klop de dooiers met wat water los en schenk ze in het kuiltje. Voeg al roerende het water toe en klop van dit alles een stevig beslag. Voeg zout, peper en kruiden toe en laat het beslag een half uur rusten. Klop de eiwitten stijf en roer ze door het beslag. Verhit de olie of het vet tot 180 graden Celsius. Snijd de courgettes in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Haal de plakken door het beslag en bak de beignets, in de olie, in porties, in 4-5 minuten lichtbruin en gaar. De beignets halverwege omdraaien. Laten uitlekken en serveren.

    • Annelène van Eijndhoven