Assembleegebouw

Ik heb Maarten Kloos met zijn voorstel om Suriname een nieuw Assembleegebouw te schenken en een nieuwe locatie te noemen, blijkbaar op een verkeerd been gezet (15 aug.). Hij vindt dit niet passen binnen de gevoelige verhouding tussen beide landen waar volgens hem ieder project, in het belang van Suriname, gepaard gaat met “de panische vraag: kan het wel? Tast het de nieuwe relatie niet aan? Is het geen terugval in oude koloniale verhoudingen?”

Voor Kloos is ook de nieuwe Nederlandse ambassade het gelukkige resultaat van dit koorddansen. Maar wie gevoelig is voor Surinaamse geluiden merkt, in dit geval als gast van de Unie van Architecten in Surinaamse (UAS), dat dit koorddansen op klompen is, dus houterig niet zonder risico en met veel ongelukken. Deze nieuwe ambassade is een van die ongelukken. Mijn impressie van dit gebouw noemt Kloos zonder deze te weerleggen een genante scheldpartij. Kort samengevat was mijn indruk: een Provinciehuis waardig maar in Paramaribo misplaatst en daarom uitdrukking van een neo-koloniale mentaliteit. Met mijn Antilliaanse achtergrond heb ik enig gevoel voor dit soort zaken ontwikkeld, Kloos kijkt door zijn Nederlandse bril. Hij is boos omdat ik zomaar zonder eerst met Paramaribo te bellen, voorstelde om een nieuwe Assemblee te bouwen aan het Onafhankelijkheidsplein tegenover het Paleis van de president. Wat Kloos niet wist is dat tijdens het Surinaamse architectuurcongres in juni van dit jaar, dus voor de brand, behalve de historie en het structuurplan van Paramaribo ook dit onderwerp aan de orde kwam. De voorgestelde locatie aan dit plein is na de sloop van een hotel onbebouwd gebleven en is in principe nog beschikbaar.

Verplaatsing van de Assemblee werd toen overwogen omdat de locatie van het daarna afgebrande en te kleine gebouw niet aan het grote plein lag, bovendien had dit gebouw (ooit zetel van de Westindische Compagnie) een bij uitstek koloniaal verleden. Het idee is dus in Suriname geboren en goede ideeën moet je doorvertellen.

    • Carel Weeber
    • Voorzitter Bna