Alledaagse elixers; Energy-plus, zeewater en een goeie multi

De stress en vermoeidheid waaronder menig welvaartsburger lijdt, wordt steeds vaker bestreden met voedsel- suppleties, vitamine- preparaten en 'power drinks'. De wetgever verruimde onlangs de mogelijkheden voor 'verrijking' van levens- middelen en de industrie speelt daar dankbaar op in. Drie stukken over vitaliteits- drankjes, -hapjes en -pillen, die tegenwoordig per krat over de toonbank gaan.

“Doe de Vitaminetest”, lokt het straatbord van Vitals in de hoofdstedelijke Nieuwe Nieuwstraat. Vitals, speciaalzaak in vitaminen- en mineralensupplementen, werd zeven jaar geleden opgericht door Gerard Alserda, voormalig onderwijzer en popzanger, na een verblijf in Amerika waar de voedingssuppletie-industrie 'werkelijk gigantisch' is. Geïnspireerd keerde Alserda in Nederland terug en zette een bedrijfje op 'met uitsluitend hoogwaardige produkten'. “De afgelopen zeven jaar zijn we alleen maar gegroeid”, zegt hij. “En het hoogtepunt is nog lang niet in zicht.”

Vitals verkoopt zo'n 300 verschillende producten en voert een tiental hoofdzakelijk Amerikaanse en Engelse merken. Het bedrijf importeert en distribueert, heeft een postorderbedrijf voor particulieren, onderhoudt contacten met artsen en publiceert elk kwartaal de nieuwsbrief Vitaliteit over de laatste ontwikkelingen in vitamineland.

Alserda heeft een, zoals hij het noemt, Vitals Vitaminetest ontworpen. Op de computer vult hij eerst mijn leefstijlprogramma in. Bent u stadsbewoner? Huisvrouw? Televisiekijker? Kantoorwerker? Rookt en drinkt u? Elke leefstijl vereist tenslotte een suppletie. Daarna verschijnt het 'kwalen en signalen' programma in beeld met intieme vragen als: heeft u last van roos, depressies, eczeem, koude voeten, grijs haar enzovoorts. Alserda kijkt mij geschrokken aan. “Het komt zelden voor dat een klant zoveel categorieën aanklikt”, zegt hij. “Meestal komt er een advies van hooguit twee velletjes uitrollen.” De computer pruttelt en spuugt vier velletjes uit, waarop 25 verschillende vitaminen, mineralen en sporenelementen worden aanbevolen. Dat wordt een dure grap. “Het kan bijna allemaal in een pil, hoor”, zegt hij geruststellend. “Je kunt de multi nemen van Electro-Vita-Min of het multi-vitamine en mineralensupplement van G&G of Earth Source.” Die laatste kost 225 gulden in een hoeveelheid die twee maanden meegaat.

Volgens onderzoek van het bureau Self Medication besteedt Nederland jaarlijks ongeveer 120 miljoen gulden aan voedingssuppleties. En het plafond is nog lang niet bereikt. In 43 procent van de huishoudens staan tegenwoordig naast de ontbijtspullen vitamine- en voedingssupplementen, waaronder de multi-vitamine preparaten het hoogst scoren (NIPO). De multi van Electro-Vita-Min wordt door Vitals het best verkocht. “Het unieke ervan is dat hij het hele spectrum aan sporenelementen bevat”, zegt Alserda. “Die zijn noodzakelijk voor het transport en de opname van vitaminen.” De Electro-lijn bezit een zogeheten 'ionische vorm'. Alle producten hebben een plus- en een minpool. Dat zou een een optimaal effect hebben. Of het echt werkt? “Ja natuurlijk werkt het echt. Zelf gebruik ik ook de multi van Electro. Daarnaast neem ik nu en dan een Energy-Plus shake als gezonde snack en Trenev Trio, een darmflora-product.”

De Trace Minerals Research (TMR) is de populairste lijn van het moment. Zuivere mineralen uit het Great Salt Lake met toevoegingen van kruiden en vitaminen. “Het belang van mineralen wordt door de meeste fabrikanten onderschat”, meent Alserda. “Er zijn überhaupt grote kwaliteitsverschillen. Je kunt een B-complex van 't Kruidvat slikken, maar daar zit wel zo'n 70 procent minder in dan in onze B-complexen. De TMR-lijn bevat een hoge concentratie mineralen en vitaminen en is echt top.” Het pure zeewater kan als sladressing worden gebruikt of over de popcorn worden gesprenkeld. Een prachtig energierijk zout, zo wordt mij bezworen. En je kunt er ook in baden. Een flesje 'Pure Inland Sea Water' kost 19 gulden.

Een meisje van wie de gezondheid afstraalt, stapt de winkel binnen en informeert naar Energy-capsules. “Die met Ginseng en Royal Gelee.” Helaas, gisteren heeft een inhalige klant de hele voorraad opgekocht, en de distributeur is met vakantie, meldt verkoopster Carola. De cliëntèle is van alle leeftijden, maar vertoont een duidelijke piek in de categorie 30 tot 40 jaar. “We krijgen veel managers en directeuren binnen”, zegt Alserda. “Maar ook artiesten en natuurlijk veel klanten van de grachtengordel.” De topklacht is vermoeidheid, op de voet gevolgd door stress. Dan adviseert Alserda een goeie multi, Energy-Plus en dagelijks een wandeling van dertig minuten in de buitenlucht.

Carola heeft net het Clean-Me-Out programma gevolgd. Deze rigoureuze schoonmaakkuur van de darmen met behulp van kruiden, klei en vezels kost 499 gulden. Want zoals er tandplak bestaat, bestaat er ook darmplak, vertelt ze. “Je kunt gezond eten en suppleties slikken zoveel je wilt”, zegt Carola, “Maar als de darmplak dik is, worden de vereiste voedingsstoffen niet door je lichaam opgenomen.” Ze zucht. “Het was te zwaar in combinatie met mijn baan. In de derde week ben ik gestopt, maar binnenkort probeer ik het opnieuw hoor. We moeten er tenslotte meer en meer voor over hebben om gezond te blijven. Opboksen tegen de milieuverontreiniging, kant en klare hapjes waar niets in zit, leeg voedsel en stress.” Zelf gebruikt zij mineralendruppels en extra doses vitamine C. “Ik heb namelijk een slechte gewoonte. Ik rook.”

Op een van de weinige mooie zomerdagen is het stil in Vitals. Blijkbaar zijn de stadsbewoners hun doses vitamine D aan het halen. In de natuur.

- Vitals, Nieuwe Nieuwstraat 47, Amsterdam, tel: 020-6257298

- Het Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie (NIPO)

- Onderzoeksrapport: “Vitamines en Voedingssupplementen, de meest recente trends en ontwikkelingen 1996.” Inl 020-522 54 44

- Het Vitamine Informatie Bureau van TNO, tel. 030-6944777

    • Alice Fuldauer