Aantal uitzendbanen stijgt met 22,4 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben uitzendkrachten 72 miljoen uren gewerkt. Dat is 22,4 procent meer dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Omgerekend komt dit overeen met 140.000 volledige banen. Dat is in vergelijking met tien jaar terug een verdubbeling. Dit maakte het CBS vandaag bekend.

Volgens het CBS nam de omzet van de uitzendbureau's in het tweede kwartaal van 1996 met 28 procent toe in vergelijking met de zelfde periode het jaar ervoor. Berekend naar volledige banen kwamen er in het tweede kwartaal tweeduizend bij. Dat betekende volgens het CBS minder groei dan in de voorgaande periode. Het CBS concludeert dan ook dat de groei afvlakt. Het bureau kan nog niet vaststellen dat er nu een eind is gekomen aan de spectaclaire groei van de branche.

Het CBS wijt de groei aan de aanhoudende gunstige conjucturele ontwikkeling en een toegenomen flexibilisering van de arbeid. Vanaf het eerste kwartaal 1995 tot het eerste kwartaal 1996 groeide de economie met 2 procent. Volgens het CBS groeit ook het aandeel van uitzendbanen in het personeelsbestand.